"Problemos, kurias sukelia pasaulinis atšilimas, kyla visoje žemėje ir sukelia rimtų padarinių, turėsiančių poveikį žmonijos ateičiai", - sakė Japonijos imperatorius Akihito per gruodžio 23 d. įvykusią spaudos konferenciją.


Taip pat jis pastebėjo augantį žmogaus sąmoningumą aplinkosaugos klausimais.


Ir vis dėlto, kaip praneša "Associated Press", žurnalistus labiau domino princesės sveikatos būklė nei imperatoriaus požiūris į pasaulines žmonijos problemas.


44-erių metų princesė Masako, ilgai sirgo depresija ir nerviniais sutrikimais po 1999 m. patirto persileidimo, tačiau Akihitas atsisakė komentuoti jos sveikatos būklę.


Imperatorius Akihitas yra 125-asis Japonijos imperatorius, tęsiantis pusantro tūkstančio metų trunkančią Japonijos monarchijos tradiciją. Jis turi du sūnus: vyresnįjį Naruhito ir jaunesnįjį Akisiną.

Kronprincas Naruhitas vedęs princesę Masako, su kuria augina dukterį Aiko.

Princas Akisinas ir jo žmona princesė Kiko augina dvi dukteris ir sūnų, kuris ateityje turėtų tapti Japonijos imperatoriumi.

Japonijos imperatoriaus dinastija - viena seniausių pasaulyje. Ji nenutrūko nuo 660 metų iki mūsų eros ir, kaip byloja legendos, kilusi tiesiogiai iš šventosios deivės Amaterasu.

Pasak seniausių Japonijos kronikų, 660-585 m. pr. Kr. Japoniją valdė mitinis imperatorius, buvęs saulės deivės Amaterasu palikuonis. Pagal pusantro tūkstantmečio tradiciją ir 1947 m. įstatymą į imperatoriaus sostą gali įžengti tik vyras.

Tačiau iki princesės Kiko pagimdyto įpėdinio vis daugiau japonų pasisako už įstatymo pataisas, kurios leistų ir moterims paveldėti imperatoriaus sostą.