Pasak jos, Serbskio centras pastaruoju metu dirba sustiprintu režimu. "Karštosios linijos" telefonu skambinantys buvusių įkaitų artimieji dalijasi su psichiatrais savo išgyvenimais. Patys buvę įkaitai skambina retai, nes, specialistės manymu, dar iki galo nesuvokė, kas jiems nutiko.

Gydytojai jau yra konstatavę, kad įkaitus apėmęs "ryškiai išreikštas asteninis sindromas - apatija gyvenimui". Ši būsena gali trukti iki kelių mėnesių. Tokie žmonės skundžiasi prislėgta nuotaika, silpnumu, bejėgiškumu, taip pat padidintu jautrumu ryškiai šviesai, garsams, aštriems kvapams, prisilietimams, dažnais galvos skausmais, nemiga ir pan.

"Atsidūrę ekstremalioje situacijoje, žmonės elgiasi skirtingai, - pasakoja psichiatrijos skyriaus darbuotoja Tatjana Košeleva. - Pavyzdžiui, viena įkaitė, pastebėjusi, kad kažkam salėje itin bloga, sėsdavosi šalia ir bandydavo padėti".

Kitai įkaitei, pasak psichologės, jau po šturmo "iki ašarų pagailo žuvusių teroristų, nes jie su ja labai gerai elgėsi, o su dviem čečėnėmis savižudėmis ji net susidraugavo".

Gydytojai taip pat pataria buvusiems įkaitams pirmuosius du mėnesius pamiršti alkoholį, nes daugelio jų kraujo tyrimai byloja apie aktyvius kasos, blužnies, kepenų uždegimus, taip pat kvėpavimo funkcijos sutrikimus.

Indų, Tibeto ir inovacinės medicinos laboratorijos direktorius Vitalijus Jefimovas pabrėžė, kad, "nukentėjusieji, Dieve sergėk, turi vengti pažymėti savo išlaisvinimą iš pragaro tradicine rusų maniera, tai yra, išgertuvėmis, nors, kiek žinau, kai kurie taip ir padarė".

"Reabilitacijos laikotarpiu - du mėnesius, kai komplikacijos labiausiai tikėtinos, alkoholį, įskaitant alų, reikia pamiršti", - sakė jis.

Baisų stresą išgyvenusiems žmonėms taip pat draudžiama valgyti viską, kas aštru, kepta, riebu bei acto turinčių produktų - kečupo, majonezo, garstyčių, nes gali išsivystyti hepatitas ir pankreatitas, net pankreonekrozė, kai žūva dalis kasos ląstelių. Gydytojai diplomatiškai tai vadina "blogomis prognozėmis".

Pirmadienį iš Maskvos ligoninių buvo išrašytas dar 21 buvęs įkaitas, pranešė sostinės sveikatos apsaugos komiteto darbuotojai. Pirmadienio pavakarės duomenimis, į namus jau grįžo 522 žmonės. Stacionaruose dar tebėra 129 buvę čečėnų įkaitai, tarp jų trys vaikai ir 7 užsieniečiai. Šešių ligonių būklė laikoma sunkia. Kai kurie į ligonines grįžo pakartotinai.

Nuo širdies nepakankamumo ligoninėje mirus moteriai, bendras teroro aukų skaičius padidėjo iki 120.