Žurnalas "Time" Metų žmogų tradiciškai paskelbia paskutiniame metų numeryje.

Žurnalo teigimu, "Metų žmogus ar žmonės, kurie daugiau už kitus darė įtaką pasaulio naujienoms ir mūsų gyvenimams gerąja ar blogąja prasme".

SSRS žlugimas - humanitarinė tragedija

Rusijos prezidentas laiko SSRS žlugimą ne politine, o humanitarine tragedija. Jis taip pat teigia manąs, kad santykiai su buvusiomis sovietinėmis respublikomis turi būti lygiateisiški.

Interviu Amerikos savaitraščiui "Time" prezidentas paaiškino, jog, kalbėdamas apie tragediją, jis "turi omenyje ne politinį, o humanitarinį Sovietų Sąjungos iširimo aspektą".

"Argi tai ne tragedija? Žinoma, tragedija, ir dar kokia!" - pareiškė jis ir priminė, kad, žlugus SSRS, "25 milijonai Sovietų Sąjungos piliečių, etninių rusų, atsidūrė už naujosios Rusijos ribų".

"Juk apie juos niekas nepagalvojo. 25 milijonai - tai didelė Europos šalis. Kokioje padėtyje jie atsidūrė? Užsieniečių padėtyje? O jų kas nors apie tai klausė? - sakė V. Putinas. - 25 milijonai atsidūrė užsienyje be pragyvenimo lėšų, didėjančio nacionalizmo sąlygomis, jie negalėjo grįžti į naująją Rusiją, savo istorinę Tėvynę, negalėjo bendrauti su savo giminaičiais".

"Jie net neturėjo pinigų, kad nusipirktų traukinio ar lėktuvo bilietą. Jie neturėjo buto Rusijoje. Jie neturėjo kur gyventi, dirbti. Argi tai ne tragedija? Štai ką aš turėjau omenyje", - pareiškė Rusijos prezidentas.

V. Putinas pažymėjo, jog nors jis ir laiko Sovietų Sąjungos žlugimą tragedija, bet "tai jau įvyko", todėl "mūsų santykiai su buvusios Sovietų Sąjungos respublikomis turi būti visiškai lygiateisiški".

V. Putinas pasakojo, kodėl pavydi savo aparato darbuotojams

Rusijos prezidentas prisipažino pavydįs savo aparato darbuotojams, kurie lengvai ir labai aktyviai naudojasi šiuolaikinėmis komunikacijos technologijomis - mobiliojo ryšio telefonais, mobiliuoju elektroniniu paštu ir t.t.

"Man labai gėda, bet aš tuo nesinaudoju", - prisipažino jis. "Aš net telefonu nesinaudoju, - pridūrė prezidentas. - Viską daro mano aparato darbuotojai. Bet jie tai daro puikiai, aš jiems labai pavydžiu".

Žurnalistai pasiteiravo, kuo V. Putinas domisi be darbo. "Aš neturiu laisvalaikio, - atsakė prezidentas. - Kasdien dvi valandas sportuoju, dažniausiai rytais, bet būna, kad grafikas pasikeičia. Ir dirbu. Daugiau nieko".

"Vaikštau, tiesa, labai retai, į teatrą - ten mane ištempia žmona", - prisiminė prezidentas. "Mėgstu muziką - populiariąją, klasikinę, lengvąją. Klausausi Bramso, Rachmaninovo, Čaikovskio, Mozarto, Schuberto, Listo - tokie gražūs dalykai", - pridūrė jis.

V. Putinas taip pat buvo paklaustas, ar jis skaito Bibliją. "Lėktuve, kuriuo skraidau, turiu ir Bibliją, ir ikona ten yra. Jeigu toli skrendu - o mūsų šalis didelė, pagaliau ir užsienyje dažnai būnu - turiu galimybę paskaityti Bibliją", - pareiškė Rusijos prezidentas.

V.Putinas pripažįsta M.Gorbačiovo ir B.Jelcino nuopelnus sugriaunant ankstesnę sistemą

Rusijos prezidentas pažymėjo Michailo Gorbačiovo ir Boriso Jelcino nuopelnus sugriaunant ankstesnę sistemą ir prisipažino, kad pats kažin ar būtų ryžęsis šiam žingsniui. Pasak jo, laisvė - absoliutus B. Jelcino epochos iškovojimas.

"Ir jis (B. Jelcinas), ir M. Gorbačiovas vis dėlto padarė tai, ko aš tikriausiai nebūčiau galėjęs padaryti. Jie žengė žingsnį, kad sugriautų sistemą, kuri rusų tautai jau buvo nebepakeliama. Nesu įsitikinęs, kad būčiau tam ryžęsis. M. Gorbačiovas žengė pirmąjį žingsnį, o B. Jelcinas baigė šį perėjimą - istorinį, labai svarbų Rusijai ir rusų tautai", - pareiškė V. Putinas interviu "Time".

V. Putino nuomone, demokratinius pertvarkymus reikėjo papildyti rinkos reformomis, o tai pradiniame pertvarkos etape nebuvo padaryta. Todėl Rusija dešimtajame dešimtmetyje turėjo patirti sunkių išmėginimų.

V. Putinas sakė, kad jis nėra prezidentas revoliucionierius, koks buvo B. Jelcinas. Jis priminė, jog taip pat nebuvo "nei žymus sovietų veikėjas, nei partijos funkcionierius, nei politinio biuro narys". "Nors aš ir dirbau žvalgyboje, bet iš esmės buvau eilinis Sovietų Sąjungos pilietis, jeigu specialiosios tarnybos darbuotoją galima laikyti eiliniu piliečiu", - pažymėjo Rusijos prezidentas.

Paklaustas, kodėl B. Jelcinas jam pasiūlė vadovauti šaliai, V. Putinas pasakė: "Pats stebiuosi. Man atrodo, jog šitaip atsitiko todėl, kad pirmajam Rusijos prezidentui artimi žmonės suvokė, jog aš visiškai nuoširdžiai ir iš visų jėgų eisiu šias pareigas, garbingai elgsiuosi su B. Jelcinu ir darysiu visa, kad užtikrinčiau šalies interesus".

G.Kasparovas: ttitulas V. Putinui - ne komplimentas

Rusijos opozicijos lyderis Garis Kasparovas teigė, jog JAV žurnalo "Time" Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui suteiktas Metų žmogaus titulas - ne komplimentas.

Žurnalas šį titulą V. Putinui suteikė už stabilumo savo šalyje užtikrinimą ir Rusijos vaidmens pasaulio arenoje sustiprinimą.

"Time" įvertinimas beveik sutampa su oficialia Kremliaus propaganda, kad Rusija pakilo nuo kelių. Kremlius teigia, jog yra tam tikrų problemų dėl pagarbos žmogaus teisėms, dėl laisvo žodžio užtikrinimo, prasta ir kova su korupcija. Tačiau šalis pasirinkusi teisingą kryptį ir tai pagrindinis prezidento V. Putino nuopelnas", - sakė G. Kasparovas, pažymėdamas, jog su tokia nuomone nesutinka.

Politikas kritikavo "Time" dėl "naivaus požiūrio" į įvykius Rusijoje. Jis taip pat pažymėjo, jog 1938-aisiais metų žmogumi žurnalas buvo išrinkęs Adolfą Hitlerį

"Žinoma, būtų galima rasti objektyvių šios nominacijos priežasčių", - sakė G. Kasparovas.

Praėjusį ketvirtadienį G. Kasparovas teigė nedalyvausiąs prezidento rinkimuose, nes valdžia daro viską, kad jo dalyvavimas būtų neįmanomas.