Pirmadienį Kopenhagoje darbą pradėjo dvi dienas vyksiantis Pasaulio čečėnų kongresas. Ši konferencija vyksta praėjus vos dviem dienoms po daugiau nei 100 gyvybių nusinešusios čečėnų separatistų paimtų įkaitų dramos Maskvoje pabaigos.

Prezidentas Vladimiras Putinas grasino boikotuoti ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, protestuodamas prieš Danijos sprendimą neuždrausti rengti šio kongreso.

"Mes perkelsime (ES ir Rusijos viršūnių susitikimą) į Briuselį. Labai svarbu, kad santykiai tarp Europos Sąjungos ir Rusijos būtų plėtojami", - pirmadienį žurnalistams sakė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris.

"Mes nenorime, kad dėl Kopenhagoje vykstančio kažkokios organizacijos susitikimo būtų pakenkta mūsų santykiams su Rusija", - pridūrė jis.

Rusijos prezidentas su ES lyderiais turi susitikti lapkričio 11 dieną. Kopenhaga šiam susitikimui buvo pasirinkta todėl, kad šiuo metu Danija pirmininkauja 15-os valstybių blokui.

P.S.Moelleris pirmadienį gynė Danijos sprendimą neuždrausti rengti tarptautinės pasaulio čečėnų konferencijos, pabrėždamas, kad šalies vyriausybė tiki žodžio laisve.

"Manau, labai svarbu, kad Rusija suprastų, jog mes negalime nepaisyti demokratijos laisvių Danijoje", - sakė P.S.Moelleris.

"(Tačiau) mes tikimės, kad (pasaulio čečėnų) konferencija pasmerks terorizmą", - pridūrė jis.

Maskva tvirtina, kad šioje konferencijoje bus renkamos lėšos separatistams, kovojantiems su Rusijos federalinėmis pajėgomis musulmonų dominuojamoje pietinėje Čečėnijos respublikoje, kurioje beveik visą pastarąjį dešimtmetį siaučia kruvinas karas.