ES lyderiai patvirtino projektą susitarimo, kurį antradienį pasiekė Liuksemburge posėdžiavę 15-os ES šalių užsienio reikalų ministrai. "Europos Taryba pritaria susitarimui ... dėl Kaliningrado", - rašoma dokumento projekte.

Pagal šį kompromisinį susitarimą Kaliningrado gyventojams nuo 2003 metų liepos mėnesio turėtų būti išduodami specialūs tranzitiniai kelionės dokumentai, leidžiantys vykti per Lietuvos teritoriją. Gauti šiuos leidimus turėtų būti lengviau negu įprastines vizas.

Susitarime taip pat numatoma ištirti galimybę Rusijos piliečiams be vizų keliauti į Kaliningradą per Lietuvą joje nestojančiais greitaeigiais traukiniu. Tačiau ES pabrėžia, kad sprendimas šiuo klausimu bus priimtas tik po ES plėtros 2004 metais.

ES lyderiams patvirtinus šį susitarimą, bus galima tęsti derybas su Maskva, kad sutartį būtų galima oficialiai pasirašyti per lapkričio 11 dieną vyksiantį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Nesutarimai dėl vizų režimo Kaliningrado sričiai gerokai apsunkino santykius tarp Briuselio ir Maskvos, kuri reikalavo bevizio režimo ES teritoriją kertantiems Kaliningrado gyventojams ir grasino boikotuoti Kopenhagoje vyksiantį viršūnių susitikimą, jei iki to laiko nebus rastas jai priimtinas kompromisas dėl šios problemos sprendimo.

Maskva būgštauja, kad Kaliningrado kaimynėms Lietuvai ir Lenkijai, kaip tikimasi, 2004 metais tapus ES narėmis, šis milijoną gyventojų turintis Rusijos eksklavas prie Baltijos jūros bus apsuptas šio bloko šalių ir atskirtas nuo likusios Rusijos.

ES lyderiai sakė, jog jie sutarė "ypatingai stengtis, kad sprendžiant būsimo tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos teritorijos problemą būtų suderinti visų suinteresuotų šalių interesai".

Projekte nurodoma, kad ES šalių lyderiai pripažįsta, jog "Kaliningrado srities, kaip Rusijos Federacijos dalis, padėtis yra specifinė".

Kiek anksčiau šią savaitę Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris (Peras Stigas Mioleris) sakė, kad po paskutinių derybų Rusija pritarė "supaprastinto vizų režimo" įvedimui Kaliningrado eksklavo gyventojams, keliaujantiems į likusią Rusiją per Lietuvos teritoriją.

Rusijos ministras pirmininkas Michailas Kasjanovas antradienį patvirtino, kad sprendžiant šią problemą buvo padaryta pažanga.

Lietuva, sušvelnindama savo poziciją, taip pat paskelbė, jog gali sutikti su bevizių traukinių galimybe, kad Kaliningrado srities gyventojai galėtų laisvai kirsti šalies teritoriją.

Tačiau Vilniuje būgštaujama, kad beviziai traukiniai į Kaliningradą per Lietuvą gali pakenkti jos perspektyvoms prisijungti prie Šengeno sutarties, panaikinančios sienų kontrolę tarp sutartį pasirašiusių šalių, nes Rusija laikoma netinkama Šengeno erdvei, baiminantis iš jos nelegalių migrantų, narkotikų ir ginklų srauto.

Vis dėlto Lietuvos ministras pirmininkas ketvirtadienį Briuselyje sakė, jam nekelia nerimo ES pozicija. "Su mumis konsultuojamasi. Kol kas mes esame patenkinti. Neabejoju, kad bus surastas pozityvus šio klausimo sprendimas", - sakė Lietuvos vyriausybės vadovas.