Naujienų agentūros Reuters korespondentui Ankaroje paskambinęs vienas iš užpuolikų pareiškė, kad įkaitų išlaisvinimas priklauso nuo to, ar Rusija sutiks išvesti savo pajėgas iš Čečėnijos.

"Mes išlaisvinome visus, kuriuos galėjome. Mes paleidome anglus ir azerbaidžaniečius. Mes neesame nusistatę prieš užsieniečius, tačiau neketiname paleisti daugiau įkaitų", - sakė neprisistatęs pagrobėjų atstovas, -"Tai kas dabar įvyks priklauso nuo Rusijos pareigūnų ir nuo to, kaip jiems pavyks susitarti su mūsų atstovais.

Panašius užpuolikų reikalavimus perdavė ir su jais bendravusi laikraščio "Novaja gazeta" žurnalistė Ana Politkovskaja. Jie pareikalavo oficialaus Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimo, taip pat, kad derybose tarpininkautų tarptautinės bendruomenės atstovas ir Rusijos kariuomenė būtų nedelsiant išvesta iš kai kurių Rusijos rajonų. Tik įvykdžius šias salygas, čečėnai sutinka paleisti įkaitus.

Interneto laikraščiui "gazeta.ru" A.Politkovskaja sakė, kad pasiūlė sukilėliams pasirinkti lorda Juddą, kaip garantą, kad Rusijos pajėgos bus išvestos iš Čečėnijos. Pasak jos, nors užpuolikai nesitiki teigiamos derybų baigties, jie geranoriškai priėmė šį pasiūlymą.

Grupuotės lyderis Movsaras Barajevas žurnalistei sakė, kad bet kokiu atveju, "net jei įkaitai ir bus paleisti", kovotojai ketina susikauti su pastatą apsupusiomis Rusijos pajėgomis. "Mes atėjome čia numirti ir kaip vyrai su vyrais kalbėsime su mus apsupusia kariuomene", - sakė M. Barajevas.

Čečėnai grasina šeštadienio rytą pradėti šaudyti įkaitus. Anksčiau buvo pranešta, kad sukilėlių paskelbto ultimatumo terminas baigiasi 6 val. ryto (4.val Lietuvos laiku). Tuo tarpu su užpuolikais bendravusi žurnalistė A.Politkovskaja teigė, kad įkaitus gali pradėti šaudyti 10 valandą vietos laiku ( 8 val. Lietuvos laiku)

Pasak Operatyvinio štabo atstovo Sergejaus Ignatčenkos, jei čečėnai pradės šaudyti įkaitus, tuomet teisėsaugos institucijos imsis adekvačių priemonių.

Tuo tarpu Rusijos vidaus reikalų ministro pavaduotojas Vladimiras Vasiljevas pareiškė, kad televizijos kompanijoms ketinama artimiausiu uždrausti vesti tiesiogines transliacijas iš įvykio vietos, prie užgrobto teatro Maskvoje. Pasak jo, "negali būti tiesioginių transliacijų nuo objekto, kuriame yra teroristų".

Pranešama, kad aplink užimtą pastatą praplėsta apsupties zona. Vidaus kariuomenės specialiosios paskirties būrio kovotojai nustūmė toliau nuo teatro prie jo susirinkusius žurnalistus ir praeivius. Į įvykio vietą papildomai atvyko penki automobiliai su kariškiais ir dar du šarvuočiai.

Sukilėliai penktadienio vakarą paleido keturis įkaitus - tris moteris ir vyrą, pranešė oficialus operatyvinio štabo atstovas Aleksandras Mačevskis. Pasak jo, visi išlaisvinti įkaitai - Azerbaidžano piliečiai. Keturi žmonės išėjo iš pastato lydimi derybininko.

A.Mačevskis paneigė žiniaklaidos pranešimus, jog įkaitai buvo išlaisvinti buvusio Ingušijos prezidento Ruslano Auševo tarpininkavimu. Kartu jis patvirtino, kad paskutiniai į pastatą derybų su čečėnų sukilėliais buvo įėję politiniai veikėjai Jevgenijus Primakovas, Aslambekas Aslachanovas ir Ruslanas Auševas.

Čečėnų sukilėlių užgrobtame teatro pastate, kuriame laikoma apie 700 įkaitų, taip pat pabuvojo ir derybose dalyvavo Rusijos estrados žvaigždė Ala Pugačiova. "Mes bandėme susitarti dėl įkaitų išlaisvinimo, bet daugiau nieko pasakyti negaliu", - sakė dainininkė interviu žurnalistams.

Pranešama, kad tuoj po vidurnakčio į užgrobtą pastatą pavyko patekti, kaip spėjama, vieno iš įkaitų giminaičiui. Jo likimas iki šiol nežinomas.