Imperatorius ir jo šeimos nariai džiūgaujančius žmones pasveikino iš įstiklinto balkono.

Anksčiau šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje, kurios medžiaga skelbiama šeštadienį, Akihito (Akihitas) sakė, kad tarp labiausiai jį paveikusių XX amžiaus įvykių yra du pasauliniai karai, Berlyno sienos griuvimas ir taikos atkūrimas Japonijoje.

"Labiausiai mane paveikę amžiaus įvykiai yra du pasauliniai karai. Itin skausmingas buvo Antrasis pasaulinis karas, nes jo aukomis tapo ne tik kareiviai, bet ir daugybė civilių", sakė Akihito.

Pasak imperatoriaus, jis labai palankiai vertina Antrojo pasaulinio karo pabaigoje sudarytą taikos sutartį. "Suvokiau, kad nepriklausoma Japonija vėl tapo tarptautinės bendrijos nare", sakė jis.

Akihito įžengimas į Chrizantemų sostą 1989 metų sausį sutapo su lėtų, bet nuolatinių pasikeitimų Imperatoriaus rūmuose pradžia. Tie pasikeitimai priartino imperatoriškosios šeimos narius prie paprastų japonų ir dabar imperatoriaus rūmai yra viena populiariausių bei labiausiai gerbiamų Japonijos institucijų.

Dar prieš įže ngdamas į sostą Akihito sulaužė griežtą tradiciją ir tapo pirmuoju sosto paveldėtoju, vedusiu nekilmingą moterį. Be to, jis skatino savo tris vaikus gyventi taip, kaip paprasti žmonės.

Po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare, Akihito tėvas Hirohito (Hirohitas) panaikino dieviškąjį imperatoriaus šeimos statusą ir paskelbė ją valstybės bei japonų vienybės simboliu.