Nors priverstinis psichinis gydymas dėl politinių priežasčių yra retas dalykas, Maskvos stebėtoja „Nepriklausoma psichiatrų asociacija“ teigia, jog Rusijos psichiatrinės ligoninės dažnai naudojamos norint atsikratyti nepatogiais asmenimis. „Mes nuolat pastebime atvejų, kai psichiatrai ima kyšius ir klastoja ligos istorijas“, - teigia Dūmos saugumo komiteto narys Genadijus Gudkovas.

Kartais psichiatrinės tampa nesutarimų dėl nekilnojamojo turto arba šeimyninių barnių sprendimo būdu. Dviejose teismo nagrinėjamose bylose Nižnyj Novgorodo ir Uljanovsko gydytojai kaltinami siuntę senukus į psichiatrijos įstaigas ir vėliau pardavinėję jų nekilnojamąjį turtą.

Tačiau pastaruoju metu vis dažniau į šias įstaigas atvežami valdžios kritikai. Nepriklausomos psichiatrų asociacijos vadovas Jurijus Savenka teigia, jog apie naujus politizuotus atvejus girdi beveik kiekvieną dieną.

Kol kas garsiausias atvejis buvo žurnalistės Larisos Arap „uždarymas“ psichiatrinėje ligoninėje po to, kai ji vienam laikraščiui duotame interviu kritikavo valstybines psichiatrijos ligonines. L. Arap taip pat aktyviai dalyvavo opoziciniame judėjime „Jungtinis pilietinis frontas“. Liepos pradžioje ji apsilankė ligoninėje profilaktiškai pasitikrinti sveikatą, tačiau viskas baigėsi tu, kad ji priverstinai buvo nuvežta į psichiatrinę ligoninę, išrengta, pririšta prie lovos ir prigirdyta raminamųjų.

Turi būti išprotėjęs, kad pasakytum savo nuomonę

Ligoninės vyriausiasis gydytojas Jevgenijus Zeninas žurnalui „Newsweek“ sakė, kad „mums nerūpi tai, ką sako nepriklausomos psichiatrų komisijos, Jungtinės Tautos ir kiti. Kai tik nusprendžiame, kad pacientui čia vieta, jis čia ir lieka. Teismai visuomet klausys mūsų, o ne ko nors kito“.

Vis dėlto L. Arap pasisekė ir po kryžiaus kelių ji buvo paleista.

Tačiau tai tik vienas iš daugelio atvejų. Pavyzdžiui, žurnalistas Andrejus Novikovas šiemet buvo suimtas ir apkaltintas „ekstremizmu“, nes viešai kritikavo Vladimiro Putino politiką Čečėnijoje. Vėliau jam paskirtas priverstinis psichiatrinis gydymas. Dar vienas žurnalistas Pavelas Kuznecovas paskelbtas „psichiškai nesveiku“, kai laikraštyje sukritikavo vietinės valdžios neefektyvumą. Olga Popova psichiatrinėje ligoninėje atsidūrė po apsilankymo pas Dūmos deputatę Svetlaną Savickają dėl tariamų pažeidimų Maskvos Serbskio socialinės ir teismo psichiatrijos institute. S.Savickaja „Newsweek“ teigė pamaniusi, kad jos viešnia „išprotėjusi“.

Senas disidentas Vladimiras Bukovskis, kuris septintajame dešimtmetyje taip pat prievarta buvo uždarytas į psichiatrijos kliniką, sakė, jog tokios istorijos grąžina šiurpius prisiminimus: „Patekus į beprotnamį bet kokie bandymai kritikuoti sistemą arba gydymą bus laikomi pamišimo ženklu ar netgi pamišimo įrodymais“.

Atrodo, kad šiuolaikinėje Rusijoje – kaip ir Sovietų Sąjungoje – turi būti išprotėjęs, kad atvirai išsakytum savo nuomonę.