Tai sakoma ES pareiškime, kuris buvo paskelbtas po 15-os valstybių blokui vadovaujančio "trejeto" derybų Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Igoriu Ivanovu.

Maskva būgštauja, kad Kaliningrado kaimynėms Lietuvai ir Lenkijai, kaip tikimasi, 2004 metais tapus ES narėmis, šis milijoną gyventojų turintis Rusijos eksklavas prie Baltijos jūros bus apsuptas šio bloko šalių ir atskirtas nuo likusios Rusijos.

Lietuva ir Lenkija, vykdydamos ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, turės reikalauti vizų iš ne ES šalių piliečių, įkaitant ir į Rusiją keliaujančių Kaliningrado gyventojų, vyksiančių per šias valstybes.

Nesutarimai dėl vizų režimo Kaliningrado sričiai gerokai apsunkino santykius tarp Briuselio ir Maskvos, kuri reikalauja išsaugoti bevizę erdvę.

Šiuo metu ES pirmininkaujančios Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Melleris (Peras Stigas Mioleris), po ketvirtadienį vykusių derybų Maskvoje grįžęs į Kopenhagą, paskelbė neįprastai griežtą pareiškimą.

"Šiuo klausimu ES parodė daugiau lankstumo (Rusijai), nei kuriai nors kitai šaliai kada nors anksčiau", - sakė P.S.Melleris. "Tačiau Rusija taip pat turi laikytis konstruktyvios pozicijos ir pademonstruoti norą bendradarbiauti", - sakė jis.

Tuo tarpu I.Ivanovas Maskvoje sakė, kad Rusijos ir ES pozicijos dėl Kaliningrado problemos sprendimo suartėja.

"Mūsų derybos vyksta konstruktyviai. Pastaruoju metu matyti, kad pozicijos jose gerokai suartėjo", - ketvirtadienį žurnalistams sakė Rusijos URM vadovas.

Prieš kitą savaitę Briuselyje vyksiantį ES viršūnių susitikimą, kurio metu ES lyderiai turėtų pritarti Europos Komisijos rekomendacijai iki 2004 metų priimti 10 naujų narių, Europos valstybių sostinėse besilankantis Danijos premjeras Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) spaudos konferencijoje Stokholme sakė, kad sprendžiant Kaliningrado problemą būtina gerbti Lietuvos suverenumą.

"Noriu pabrėžti, kad, koks bebūtų sprendimas, jis neturi pažeisti Lietuvos suverenumo", - sakė jis.

"Lietuva visai neseniai atkūrė nepriklausomybę, todėl visiškai suprantama, jog tai labai "jautrus" klausimas ir svarbu, kad jo sprendimo Lietuvos žmonės nevertintų kaip pažeidžiančio jų suverenumą", - pridūrė Danijos premjeras.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad problemos sprendimas bus rastas iki lapkričio 11 dieną Kopenhagoje vyksiančio Rusijos ir ES viršūnių susitikimo. Maskva grasino boikotuoti šį susitikimą, jei iki to laiko nebus rastas jai priimtinas kompromisas.