Gruodžio mėnesį Kopenhagoje vyksiančiame ES viršūnių susitikime turi būti oficialiai pritarta 10 šalių kandidačių prisijungimui prie bloko

"Nyderlandai visada buvo plėtros šalininkai" - sakė P.S.Moelleris žurnalistams ir pridūrė, kad, jo nuomone, "plėtros nori ir šios šalies vyriausybė, ir opozicija".

Nyderlandų ministras pirmininkas Janas-Peteris Balkenende (Janas Peteris Balkenendė) trečiadienį parlamente paskelbė apie jo vadovaujamo ministrų kabineto atsistatydinimą, nepavykus išspręsti krizės, kurią sukėlė dviejų ministrų kova dėl populistinės nužudyto politiko Pimo Fortuyno (Pimo Forteino) partijos lyderio posto.

Tačiau šalies užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai dar prieš kabineto atsistatydinimą pareiškė, jog Nyderlandai paskelbs savo aiškią poziciją dėl plėtros nepriklausomai nuo to, ar vyriausybė žlugs ir bus paskirtas laikinasis kabinetas, ar ne.

Dabar jau atsistatydinusios vyriausybės ekonomikos ministras Hermanas Heinsbroekas (Hermanas Heinsbrukas) dar antradienį užsiminė, kad Nyderlandai gali nepritarti ES plėtrai.

ES plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas) trečiadienį išreiškė nuomonę, kad Nyderlandų vyriausybė "vykdys savo įsipareigojimus dėl plėtros".

ES užsienio politikos koordinatorius Javieras Solana (Chavjeras Solana) taip pat sakė, kad Nyderlandų kabineto atsistatydinimas neturės įtakos ES plėtrai.

"Į Kopenhagą riedančiame traukinyje yra dešimt valstybių, ir niekas negali sustabdyti šio traukinio", - sakė J.Solana spaudos konferencijoje Varšuvoje.