Antrą kadenciją dirbti sugrįžta ministras pirmininkas Mikulašas Dzurinda, kuris viliasi užbaigti derybas dėl Narystės ES šių metų pabaigoje ir prisijungti prie bloko 2004 metais.

Per viršūnių susitikimą Prahoje lapkričio mėnesį jis taip pat tikisi, jog šalis bus pakviesta į Šiaurės Atlanto aljansą.

Analitikų manymu, abu tikslai yra pasiekiami, tik vyriausybė turi stengtis įgyvendinti finansų reformą ir spręsti nebeik 17 proc. siekiančio nedarbo problemą.

"Mes norėtume stumti Slovakiją į priekį. Mes norime, jog ji taptų gera suvienytos Europos nare, taip pat pasaulinės bendrijos dalimi", - sakė Eduardas Kukanas, kai antrą kartą prisiekė vykdyti užsienio reikalų ministro pareigas.

M.Dzurindos vadovaujama Slovakijos demokratų ir krikščionių sąjunga (SDKU) drauge su kitomis trim nuosaikiomis centro dešinės partijomis - krikščionimis demokratais, Vengrų koalicijos partija (SMK) ir verslo interesus atstovaujančiu Naujuoju piliečių aljansu (ANO) - netikėtai laimėjo rugsėjo 20-21 dienomis vykusius rinkimus ir užsitikrino 78 vietas 150 vietų parlamente.

Vienu svarbiausių Slovakijos vedlių į Vakarus bus finansų ministras Ivanas Miklošas, parengęs daugelį reformų, kurios padėjo atgaivinti bežlungančią šalies ekonomiką po neūkiško bei korumpuoto buvusio autokratiško premjero Vladimiro Mečiaro valdymo.

Buvusioje M.Dzurindos vyriausybėje ėjęs ministro pirmininko pavaduotojo ekonomikai pareigas ir šešėlyje reguliavęs reformas, I.Miklošas pažadėjo sumažinti valstybės išlaidas. Tai yra svarbiausia užduotis siekiant paspartinti ekonomiką ir parengti ją euro įvedimui iki 2006 metų.

E.Kukanas ištraukė šalį iš diplomatinės izoliacijos, kurioje ji atsidūrė dėl V.Mečiaro politikos. Vakarai ją vertino kaip nedemokratišką bei ksenofobišką.

Naujajame kabinete ekonomikos ir privatizacijos ministro postą užims Robertas Nemcsicsius, kuris norėtų, kad kuo greičiau būtų parduota valstybės dalis telekomunikacijų ir dujų sektoriuose, taip pat energetikos paskirstymo ir kitose bendrovėse.