Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Razovas taip pat reikalavo bevizio režimo į Kaliningrado sritį ir iš jos vykstant traukiniais bei autobusais. Šį reikalavimą Maskva, kurios ginčai su ES šiuo klausimu darosi vis karštesni, nuolat kartoja.

"Mūsų tikslas yra rasti protingą sprendimą, geriausia per ES ir Rusijos viršūnių susitikimą Kopenhagoje, - Danijos sostinėje, kur vyksta Baltijos šalių plėtros susitikimas, sakė S.Razovas. - Esame pasirengę ko mpromisui ir judame šia linkme".

Maskva būgštauja, kad Kaliningrado kaimynėms Lietuvai ir Lenkijai, kaip tikimasi, 2004 metais tapus ES narėmis, šis milijoną gyventojų turintis Rusijos eksklavas prie Baltijos jūros bus apsuptas šio bloko šalių ir atskirtas nuo likusios Rusijos.

Tačiau S.Razovas pridūrė, kad sprendimo nereikėtų tikėtis iki viršūnių susitikimo Kopenhagoje, kuris vyks l apkričio mėnesį ir kuriame dalyvaus prezidentas Vladimiras Putinas.

Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai, vėliau šią savaitę vadovaus delegacijai, susitiksiančiai su Rusijos užsienio reikalų ministru Igoriu Ivanovu.

ES diplomatai skeptiškai vertina galimybes netrukus išspręsti nesutarimus dėl Kaliningrado.

"Atrodo, kad rusai nori atidėti tai paskutinei minutei", - agentūrai "Reuters" sakė vienas ES diplomatas, kuris pridūrė abejojąs, kad I.Ivanovo žodis bus paskutinis, nes V.Putino specialusis atstovas Kaliningrado klausimams yra parlamentaras Dmitrijus Rogozinas.

S.Razovas sakė, kad bevizis režimas į Kaliningrado sritį ir iš jos vykstant traukiniais bei autobusais yra pagrindinis Maskvos prioritetas jai diskutuojant su ES.

"Dėl asmeninių automobilių esame pasirengę įveisti visapusišką vizų režimą, todėl problema yra tik dėl traukinių ir autobusų", - nurodė jis.

Lietuva nuo kitų metų sausio ketina panaikinti vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais. Taip pat nuo 2003 metų sausio 1 dienos bus panaikinamos ligšiolinės vizų lengvatos kai kurioms Baltarusijos piliečių grupėms - pensininkams, pasienio rajonų gyventojams ir vežėjams.

Lietuva šių žingsnių imasi, kad galėtų ateityje prisijungti prie Šengeno sutarties.

EK pasiūlė visiems iš ar į sritį vykstantiems Rusijos piliečiams išdavinėti "palengvinto tranzito dokumentus", tačiau Rusijos ministras pirmininkas Michailas Kasjanovas pareiškė, kad EK siūlomi specialūs pasai "beveik nieko neišspręstų".

Rusija grasina boikotuoti lapkričio 11 dieną Kopenhagoje turintį įvykti ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, jei iki to laiko nebus rastas Maskvai priimtinas kompromisas dėl Kaliningrado srities problemos sprendimo.