Kovo mėnesį buvęs švietimo ministras davė leidykloms nurodymą išbraukti iš mokyklinių vadovėlių 2008-2009 mokslo metams visas užuominas apie Japonijos armijos ryšį su civilių savižudybėmis po mūšio su JAV kariuomene dėl Japonijos pietuose esančios Okinavos.

Šis sprendimas sukėlė protestų bangą saloje. Praėjusį šeštadienį Okinavoje protesto akcijoje dalyvavo net 110 tūkstančių žmonių. Tai buvo didžiausia manifestacija nuo 1972 metų, kai ši sala po daugelį metų trukusios amerikiečių okupacijos buvo grąžinta Japonijai.

Trečiadienį Okinavos gubernatorius Hirodzaku Nakaima (Hirozaku Nakaima) pats atvyko į Tokiją pareikalauti, kad naujasis švietimo ministras premjero Jasuo Fukudos (Yasuo Fukuda) vyriausybėje grąžintų į vadovėlius istorinę tiesą.

Pasak mačiusiųjų, iškilus amerikiečių įsiveržimo į Okinavą grėsmei, japonų kariškiai dalijo civiliams granatas ir įkalbinėjo juos nusižudyti, gąsdindami neregėtu JAV kareivių žiaurumu.

Manoma, kad Okinavoje apie 500 japonų nusižudė, bijodami artėjančio pavojaus. Netoliese esančiose Keramos salose tai padarė dar 700 žmonių. Daugelio istorikų nuomone, informacija apie šiuos įvykius yra patikima, bet pastaraisiais metais konservatorių vyriausybė, siekdama sušvelninti kritišką japonų požiūrį į savo praeitį, stengėsi ją pašalinti iš istorijos vadovėlių.

Mūšis dėl Okinavos vyko nuo 1945 metų kovo pabaigos iki birželio 22-osios. Kovose žuvo 12 tūkstančių 520 JAV kareivių ir 190 tūkstančių japonų, kurių pusę sudarė civiliai. Su vietos gyventojais žiauriai elgėsi ir Japonijos kareiviai. Tai buvo paskutinis ir kartu didžiausias bei vienas įnirtingiausių Antrojo pasaulinio karo mūšių Ramiajame vandenyne.