"Manau, Saugumo Taryba svarstys šį klausimą šią savaitę, ir esu įsitikinęs, kad rezoliucija bus priimta", - sakė K.Annanas Pekine, greičiausiai turėdamas galvoje ne konkrečią rezoliuciją dėl Irako, o bendrą Saugumo Tarybos narių susitarimą šiuo klausimu.

K.Annanas kalbėjo po derybų su Kinijos prezidentu Jiang Zeminiu (Dziang Dzeminiu), per kurias buvo aptarta Irako krizė.

Kinijos lyderis per susitikimą su JT generaliniu sekretoriumi paragino rasti politinį šios krizės sprendimą.

"Kinija visada manė, jog Irako krizė turėtų būti išspręsta taikiai, politinėmis priemonėmis, todėl ji remia Jungtines Tautas ir jų vaidmenį ieškant išeities iš aklavietė", - sakė Jiang Zeminis, kurio žodžius citavo naujienų agentūra "Xinhua".

K.Annanas savo ruožtu sakė, kad būtina stiprinti JT ir jų Saugumo Tarybos vaidmenį sprendžiant Irako krizę.

Po susitikimo su Kinijos lyderiu kalbėdamas su žurnalistais, K.Annanas atsisakė išsamiau komentuoti jų derybų rezultatus.

"Mes nesvarstėme rezoliucijų. Kalbėjome apie Iraką, bet ne apie rezoliucijas", - sakė JT vadovas, pirmadienį pradėjęs savo trijų dienų vizitą Kinijoje.

Penkios veto teisę turinčios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės - Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos - veda intensyvias konsultacijas dėl būsimos rezoliucijos, kurioje būtų reikalaujama Bagdado sunaikinti visus jo turimus cheminius, biologinius ir branduolinius ginklus.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) reikalauja priimti vieną rezoliuciją, suteikiančią ginkluotės inspektoriams platesnes galias tikrinti visus norimus objektus Irake. Be to, jei Bagdadas pažeistų šios rezoliucijos nuostatas, bet kuriai JT narei, be tolesnių konsultacijų Taryboje, suteikiama galimybė smogti karinį smūgį.

Tuo tarpu Prancūzija pageidauja, kad būtų priimtos dvi rezoliucijos. Tam su įvairiomis išlygomis pritaria Rusija bei Kinija. Pirmojoje būtų sakoma, kad, jei ginklų inspektoriai praneš "apie bet kokį rimtą Irako įsipareigojimų pažeidimą", Taryba skubiai susirinks "svarstyti priemonių įtvirtinti visišką paklusnumą įsipareigojimams".

Jei tam bus būtini kariniai veiksmai, jie bus įtvirtinti atskira rezoliucija.