"Pastarosiomis dienomis buvo nužudyta kur kas daugiau žmonių nei pranešama. Aukų kūnus galima skaičiuoti tūkstančiais", - pareiškė Hla Winas, aukščiausio laipsnio Birmos karininkas, iki šiol pabėgęs iš šalies.

Anot Hla Wino, jis ryžosi palikti šalį, kai jam buvo įsakyta dalyvauti vienuolių žudynėse. Dabar jis yra Tailando teritorijoje.

Kiti pabėgėliai iš Birmos patvirtina, jog šimtai vienuolių tiesiog dingo, kai apie 20 tūkstančių kareivių sekmadienį buvo nusiųsta į Rangūną ir jo apylinkes užkirsti kelio naujoms antivyriausybinėms demonstracijoms.

Rangūno ir Mandalajaus gatvės, kur vyko didžiausios manifestacijos, sekmadienį buvo beveik tuščios.

Švedijos diplomatijos atstovė Liselotte Agerlid, buvusi Birmoje vykstant protesto akcijoms, sekmadienio vakarą pareiškė mananti, kad sukilimas šioje šalyje baigėsi nesėkme ir dabar gyventojų laukia ilgos represijos.

"Karinis režimas nugalėjo. Naujoji karta žiauriai numalšinta, iš jos atimta demokratija. Gatvėse buvo jaunuoliai, vienuoliai ir civiliai, kurie nedalyvavo 1988 metų sukilime. Kariuomenė nuslopino protestus, ir labai galimas dalykas, kad dabar chuntos laukia 20 ramybės metų", - sakė ji.

Birmoje beveik dvi savaites vyko masinės protesto akcijos prieš gyvenimo sąlygų blogėjimą, susijusį su smarkiu degalų kainų padidinimu rugpjūčio mėnesį. Demonstrantai, tarp jų - budistų vienuoliai, taip pat reikalavo atkurti demokratiją šalyje, kurią 45 metus valdo chunta.

Anksčiau skelbtais duomenimis, Rangūne kariškiams išvaikant demonstracijas už demokratiją, mažiausiai 16 žmonių, tarp jų - du užsieniečiai, žuvo, o daugiau kaip 200 buvo sužeista.