Po jų eina proprezidentinis blokas "Mūsų Ukraina - Liaudies savigyna" - 14.45 procento, Komunistų partija - 5.33 procento, Vladimiro Litvino blokas - 3.99 procento.

Maža sensacija galima pavadinti tą aplinkybę, kad Ukrainos socialistų partija, kuriai buvo pranašaujama nesėkmė šiuose rinkimuose, gali įveikti 3 procentų barjerą ir patekti į Aukščiausiąją Tarybą.

Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad šie rezultatai gauti, kai rinkėjų aktyvumas visuose regionuose viršijo 50 procentų, o šalyje jis sudarė 62,93 procento. Tiesa, tai kiek mažiau nei per rinkimus 2006 metų kovą. Tada prie balsadėžių atėjo 67,87 procento Ukrainos gyventojų, turinčių teisę balsuoti.

Po parlamento rinkimų Dabartinis šalies premjeras Viktoras Jaunukovičius nori išlaikyti savo postą.

"Vadovaujantis visais tarptautiniais standartais, Regionų partija turi visas teises formuoti vyriausybę", - pirmadienį pareiškė V. Janukovičius, pabrėždamas - "mes laimėjome". Jo partija reikalaus, kad nebūtų peržiūrėti rinkimų rezultatai.

V. Janukovičiaus politinis konkurentas, prezidentas Viktoras Juščenka prieš tai nurodė peržiūrėti balsavimo rezultatus Regionų partijos citadelėse Ukrainos rytuose ir pietuose. Kaip pretekstą jis nurodė delsimą perduoti rezultatus Centrinei rinkimų komisijai Kijeve.

Savo ruožtu J.Timošenko pareiškė, kad dar susitiks su V. Juščenka, kad kuo greičiau būtų patvirtinta koalicija. "Po dienos ar dviejų mes paskelbsime apie koaliciją", - sakė ji. Jurijus Luzenka, V. Jušenkos partijos pirmininkas sakė, kad po koalicijos sudarymo parems J. Timošenko kandidatūrą į ministrės pirmininkės postą.

Anot J. Timošenko, naujoji vyriausybė sieks stipresnės Ukrainos integracijos į Europą ir greito įstojimo į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Kartu ji sieks gerų santykių su Rusija.

V. Juščenka ir J. Timošenko prieš pat rinkimus susitarė atnaujinti savo reformų aljansą, kad įveiktų kelis mėnesius besitęsiančią politinę krizę. Abu jie 2004-ųjų pabaigoje vadovavo "Oranžinei revoliucijai", tačiau vėliau smarkiai susivaidijo. Prezidentas 2005 metais vos po septynių mėnesių darbo atleido J. Timošenko iš premjerės posto.

Rimtų pažeidimų neužfiksuota

Centrinė rinkimų komisija (CRK) negavo jokių pranešimų apie kokias nors ypatingas situacijas per Ukrainos parlamento rinkimus, įvykusius sekmadienį. Tai pirmadienį žurnalistams pareiškė CRK sekretorė Tatjana Lukaš.

"Naktis buvo nelengva, bet, CRK duomenimis, balsų skaičiavimas apskritai vyksta normaliai ir ramiai visoje Ukrainoje", - pažymėjo T. Lukaš.