"Mes neprieštaraujame, kad inspektoriai galėtų kaip tinkami apieškoti ir atidžiai patikrinti ką tik panorėję", - į Vokietijos naujienų žurnalo "Der Spiegel" klausimą, ar inspektoriai galės apieškoti ir prezidento rūmus, atsakė Taha Yassinas Ramadanas (Taha Jasinas Ramadanas).

Rugsėjo 30-ąją ir spalio 1-ąją Vienoje vykusių derybų metu Irakas sutiko, kad inspektoriai gali apieškoti aštuonis prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) rūmus, dėl kurių apžiūros 1998 metų vasarį JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) su Irako premjero pavaduotoju Tarequ Azizu (Tariku Azizu) pasirašė "savitarpio supratimo memorandumą".

Šis dokumentas iš JT ginkluotės inspektorių ir aukšto rango diplomatų sudarytai "specialiai grupei" leido atlikti inspekcijas "prezidentiniuose kompleksuose". 1998 metų kovo 2 dieną JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje buvo išdėstytos inspekcijų procedūros.

Tačiau dabar Vašingtonas teigia, kad anksčiau numatytos inspekcijų procedūros inspektoriams nesuteikia galimybės netrukdomiems apžiūrėti visus norimus objektus Irake, įskaitant ir prezidentinius kompleksus.

Iš T.Y.Ramadano pastabų kol kas lieka neaišku, ar Irakas ketina atsisakyti 1998 metų memorandume numatytų procedūrinių apribojimų.

Penktadienį Irakas pareiškė JT ginkluotės inspektorius pasirengęs priimti spalio 19 dieną, tačiau neatsižvelgė į JT vyriausiojo inspektoriaus Hanso Blixo (Hanso Blikso) reikalavimus sudaryti sąlygas nevaržomai apžiūrėti tuos objektus, kuriuose, kaip įtariama, gaminami masinio naikinimo ginklai.

Aštuoni S.Husseino prezidentiniai kompleksai iš viso užima 31,5 kvadratinių kilometrų plotą, kuriame išsidėstę 1 058 pastatai: prabangūs rūmai, kiek mažesni svečių namai, biurai, sandėliai ir garažai. Trečdalį kompleksų ploto užima dirbtiniai ežerai.