A. Kudrinas išsaugojo ir finansų ministro kėdę, nors sklido gandai, jog po reformos vyriausybėje vietos jam neliks.

Ekonomikos plėtros ir prekybos ministras Germanas Grefas paliko vyriausybę, tačiau jį pakeitė taip pat liberaliomis pažiūromis pasižyminti jo pavaduotoja. Du pagrindiniai kandidatai į prezidentus - pirmieji ministro pirmininko pavaduotojai Sergejus Ivanovas ir Dmitrijus Medvedevas - savo pozicijas išsaugojo.

Vyriausybės reforma nebuvo tokia radikali, kaip prognozavo dauguma apžvalgininkų. Postai perskirstyti po Michailo Fradkovo atsistatydinimo ir netikėto Viktoro Zubkovo paskyrimo ministru pirmininku.

G. Grefą, kuris jau kurį laiką norėjo palikti vyriausybę, pakeitė jo pavaduotoja per pastaruosius septynerius metus Elvira Nabiulina. Buvęs ūkio ministras Jevgenijus Jasinas "Interfax" naujienų agentūrai teigė, jog E. Nabiulinos požiūris yra panašus į G. Grefo poziciją, ji yra "liberalė, siekianti rinkos reformų ir ūkio efektyvumo didinimo".

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas į vyriausybę atsivedė dar vieną sąjungininką - regioninių plėtros ministru taip Dmitrijus Kozakas. Kaip ir tikėtasi, postą prarado prieštaringai vertintas sveikatos apsaugos ministras Michailas Zurabovas, jį pakeis ankstesnė finansų ministro pavaduotoja Tatjana Golikova.

Per televiziją transliuotame susitikime su nauja komanda V. Putinas ragino padidinti vyriausybės veiklos efektyvumą.

"Mes ne tik turime išlaikyti stabilumą, bet judėti į priekį ir vykdyti mūsų strateginius planus", - sakė Rusijos prezidentas.

Vakarų spauda prieštaringai vertina pokyčius Rusijos vyriausybėje

Vakarų spauda prieštaringai vertina pokyčius Rusijos vyriausybėje.

Įtakingas Didžiosios Britanijos finansų laikraštis "The Financial Times" ir naujienų agentūra "Reuters" Aleksejaus Kudrino išlikimą finansų ministro poste ir jo paaukštinimą iki ministro pirmininko pavaduotojo vertina kaip "vyriausybės reformatorių pozicijų sustiprėjimą".

"Reuters" A. Kudriną vadina "ekonominio stabilumo garantu" ir "žmogumi, kuris, kaip teigiama, padėjo atsigauti Rusijos ekonomikai po dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio netvarkos".

A. Kudrino pozicijų sustiprėjimu Vakarų spauda vadina ir tai, kad naująja Rusijos sveikatos ir socialinės apsaugos ministre paskirta jo pavaduotoja Tatjana Golikova, šiame poste pakeitusi Michailą Zurabovą.

Teigiamai užsienio spauda vertina ir Rusijos ekonomikos plėtros ir prekybos ministro Germano Grefo pasitraukimą bei Elviros Nabiulinos paskyrimą. Naująją ministrę "The Financial Times" vadina "liberale, pasisakančia už rinkos reformas ir ekonominio efektyvumo didinimą".

Tuo tarpu kitas Didžiosios Britanijos dienraštis - "The Daily Telegraph" mano, kad "rinkos gynėjo" G. Grefo pasitraukimas reiškia, jog Rusijos vyriausybėje "beveik nebeliko liberalių reformatorių".

Laikraščio teigimu, dabartinė Rusijos vyriausybės sudėtis rodo, kad joje daugiausia dirbs "lojalistai", kurie "entuziastingai pritars Vladimiro Putino sprendimui atsisakyti esminių rinkos reformų". Nepaisant "liberalo" A. Kudrino paaukštinimo, jis "liko izoliuotas", o ministrų kabinetą kontroliuos "lojalistai".

Visi laikraščiai pažymi, kad prie "tradicinių" kandidatų į V. Putino įpėdinius - vicepremjerų Sergejaus Ivanovo ir Dmitrijaus Medvedevo - prisidėjo ir naujasis ministras pirmininkas Viktoras Zubkovas bei A. Kudrinas. JAV laikraštis "The Wall Street Journal" konstatuoja, kad kol kas per anksti daryti kokias nors prognozes dėl būsimo Rusijos prezidento.

Tuo tarpu politologams tokie paskyrimai sumaišė visas kortas ir paskatino naujų diskusijų, apie tai, kas taps kitu Rusijos vadovu.