Manoma, kad su šiuo klanu yra susijęs prezidentui V.Putinui artimas rusų milijardierius Olegas Deripaska.

Byloje, kurios teisminis nagrinėjimas prasidės spalio 16 d., 41 metų rusas Aleksandras A. ir trys jo bendrininkai kaltinami tuo, kad pirkdami nekilnojamąjį turtą Štutgarte, plovė pinigus Rusijos Izmailovo organizuotai nusikalstamai grupuotei. Neteisėtai legalizuotų pinigų suma siekia 8 mlrd. JAV dolerių.

Izmailovo grupuotė

Izmailovo nusikalstama grupuotė, pavadinta vieno Maskvos rajono vardu, susiformavo praėjusio dešimtmečio pradžioje, kai žlugus Tarybų Sąjungai prasidėjo arši kova dėl valstybės turtų. Štutgarto prokuratūros duomenimis, grupuotė, grobdama žmones, šantažuodama ir žudydama, susikrovė 800 mln. dolerių turto. 2001 m. per atostogas Afrikoje šokdamas parašiutu žuvo Izmailovo grupuotės įkūrėjas Antonas Malevskis. Tuomet vadovauti grupuotei perėmė žuvusiojo „dešinioji ranka“, šiuo metu Štutgarte kaltinamas Aleksandras A.

Nuo to laiko Aleksandras A. tvarkė grupuotės finansus. Dalis nusikalstant gaunamų pinigų buvo investuojama į užsienio kompanijas, dalis gulėjo užsienio bankų sąskaitose. Izmailovo grupuotė Vokietijoje investavo maždaug 8 mlrd. dolerių. Šiam tikslui buvo įsteigta bendrovė „S+L Iba GmbH“. Jai vadovavo buvęs Rusijos teisėsaugos pareigūnas Aleksandras L., kuris, pasak kaltintojų, ir toliau palaikė ryšius su Rusijos milicija ir specialiosiomis tarnybomis.

Kai nusikaltėliai, vykdydami savo nešvarų verslą, susidūrė su sunkumais, Aleksandras A. 2006 m. iš Maskvos atvyko į Štutgartą. Čia jis buvo sulaikytas kartu su bendrininkais. Jau metus jie yra laikomi parengtinio kalinimo įstaigoje.

Ryšiai su nusikaltėliais

Aleksandro A. advokatas Wolframas Ziegelmeieris teigė, kad, tyrėjų nuomone, su Izmailovo grupuote yra susiję žinomi žmonės, kurie taip pat į Vokietiją investuoja milžiniškus pinigus. Manoma, kad vienas iš jų yra rusų milijardierius, aliuminio magnatas O.Deripaska.

Remdamasi liudytojų parodymais, Štutgarto prokuratūra teigia, kad O.Deripaska praėjusiame dešimtmetyje buvo susijęs su Izmailovo nusikalstama grupuote. Tuo metu, kai buvo privatizuojama Rusijos aliuminio pramonė, nusikalstamos grupuotės nariai baugino arba šalino O.Deripaskos konkurentus. Nusikaltėliai mokėjo kyšius teisėjams ir net surengė pasikėsinimą į Kemerovo srities gubernatorių. Dėl šių veiksmų O.Deripaskai neva pavyko perimti Novokuznecko metalurgijos kombinato kontrolę.

Advokatas W.Ziegelmeieris mano, kad Štutgarto prokuratūra turi pakankamai įrodymų, kad pateiktų kaltinimus O.Deripaskai.

Toliau kaupia turtus

Pats O.Deripaska neigia bet kokius ryšius su nusikaltėliais. „Tai, jog „Novokuznecko“ pardavimas vyko teisėtai, liudija faktas, kad visi ankstesnių bendrovės savininkų ieškiniai buvo atmesti teismuose Rusijoje, Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje ir Švedijoje“, – pareiškė jis.

O.Deripaska neseniai Vokietijoje įsigijo 10 proc. statybų bendrovės „Hochtief“ akcijų ir artimiausiu metu siekia nupirkti dar ketvirtadalį viso akcijų paketo. Austrijoje milijardierius nusipirko 30 proc. didžiausio pasaulyje statybų koncerno „Strabag SE“ akcijų. Rusijoje O.Deripaska įsigijo milijardieriui Michailui Gucerijevui priklausiusią naftos kompaniją „Russneft“.

Rusijos teisėsauga paskelbė tarptautinę M.Gucerijevo paiešką, kaltindama jį mokesčių vengimu. Milijardierius išvyko iš Rusijos po paslaptingo nelaimingo atsitikimo, per kurį žuvo jo sūnus.