Vidurnaktį aikštėje jau plevėsavo Malajos vėliava, o nepriklausomybės tėvu vadinamas pirmasis šalies ministras pirmininkas Tunku Abdul Rahmanas septynis kartus sušuko žodį
Merdeka
(nepriklausomybė).

Tos pačios dienos vakarą Merdeka stadione Tunku Abdul Rahmanas susirinkusiai miniai oficialiai paskelbė nepriklausomybes deklaraciją.

1963 metais prie Malajos federacijas prisijungė britų kolonijos Sabahas, Sarawakas ir Singapūras, o šalis ėmė vadintis Malaizija. 1965 metais Singapūras išstojo iš federacijos ir tapo nepriklausoma valstybe.

Minint nepriklausomybės jubiliejų Malaizijoje buvo pakartoti 50 metų senumo įvykiai. Tiesa, šįkart buvo nuspręsta nenuleisti Jungtinės Karalystės vėliavos, kadangi, pasak oficialių pareigūnų, tai "labai jautrus dalykas".

1957-aisiais oficiali ceremonija toje vietoje buvo surengta neatsitiktinai - tai buvo kolonijinės valdžios simbolinis centras. Merdeka aikštę supa tuometės britų valdžios administraciniai pastatai, o žalioje vejoje priešais karališkąjį Selangoro klubą britų aukštuomenė žaisdavo kriketą.

Šiemet iškilmės Merdeka aikštėje prasidejo ketvirtadienio vakarą muzikos ir šviesos šou. Aikštėje kelias valandas skambėjo patriotinės dainos ir šūkiai, visiems susirinkusiems buvo dalinamos šalies vėliavos.

Šviesos projekcijos padabino aikstę supancius pastatus, o per 12 skirtingose vietose išdėstytų ekranų buvo rodomi svarbiausi šalies istoriniai momentai.

Prieš vidurnaktį ant vieno aukščiausių pasaulyje vėliavos stiebų buvo pakelta Malaizijos vėliava ir iškilmingai atliktas šalies himnas Negaraku. Vidurnaktį į iškilmes, lydimas 50 motociklininkų kortežo, atvykęs Malaizijos premjeras Abdullah Ahmadas Badawi tradiciškai septynis kartus sušuko žodį Merdeka.

Penktadienio rytį aikštėje buvo surengtas iškilmingas paradas, kuriame, pasak organizatorių, buvo prisiminti svarbiausi šalies istoriniai momentai ir penkių šalies ministrų pirmininkų valdymo epochos. Eisenoje dalyvavavo beveik 10 tūkst. žmonių.

Dangų virš aikštės raižė sraigtasparniai, transporto lėktuvai ir naikintuvai. Tarp jų ir naujausi šalies karališkųjų oro pajėgų pirkiniai - rusų gamybos naikintuvai Su-30 MKM.

Teigiama, kad paradą miesto gatvėse buvo susirinkę stebeti apie 200 tūkst. žmonių. Vakare Kvala Lumpūro Merdeka stadione įvyks šventinis koncertas.

Į iškilmes šalies sostinėje Kvala Lumpūre atvyko Didžiosios Britanijos princas Andrew, kaimyninių šalių ministrai pirmininkai.

Žodis Merdeka pastaruosius keletą mėnesių nuolat lydėjo Malaizijos gyventojus. Jį buvo galima išvysti ant pastatų, reklaminiuose plakatuose, viebučiuose, spaudoje, išgirsti per radiją ir televiziją. Nepriklausomybės jubiliejaus karštlige pasinaudojo ir verslininkai - specialiai ta proga pristatė naujų produktų, paslaugų ir prekybos nuolaidų akcijų.

Šalies keliuose dominuojanėius vietinio gamintojo "Proton" automobilius jų savininkai pastaruoju metu važinėjo pasipuošę valstybinėmis vėliavėlėmis.

Pastarąją savaitą, ruosiantis iškilmėms, nepatogumų patyrė šalies sostinės Kvala Lumpūro gyventojai - uždarius kelias pagrindines gatves, pablogėjo ir taip gana intensyvaus eismo sąlygos mieste. Miesto centrą rytais drebindavo savo pasirodymą repetuojančių naikintuvų gausmas.

Originaliai Merdeką pažymejo vienas didžiausių šalyje anglu kalba leidžiamų dienraščių "The New Straits Time" vėl išspausdinęs savo 1957 metų rugpjūčio pabaigos numerius. Paskutines dvi rugpjūčio savaites kartu su laikraščiu skaitytojai gaudavo ir tos pacios dienos, tačiau 1957 metų dienraščio versiją.

Britų imperijos palikimas

Kolonijos statuso atsikračiusi Malaizija iš britų paveldėjo politinę ir teisinę sistemas, kairiapusį eismą, kolonijinės architektūros pastatus ir meilę futbolui.

Šalis yra konstitucinė monarchija. Tiesa, sultono Mizano Zaidalo Abidino vaidmuo yra daugiau simbolinis, o politinė šalies valdžia sutelkta ministro pirmininko Abdullah Ahmado Badawi rankose. Jo atstovaujama Nacionalinio fronto koalicija šalį valdo jau 50 metų - nuo pat nepriklausomybės paskelbimo. Šalies parlamentą sudaro dveji rūmai.

Šalies politiniuose sluoksniuose jau pasigirsta kalbų, kad britų teisinę sistemą reikėtų keisti šariato teise. Islamas yra dominuojanti religija šalyje. Musulmonai sudaro 60,4 procento šalies gyventojų.

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Malaiziją del gausių žmogaus teisių pažeidimų. Šalyje galioja vieni griežčiausių cenzūros įstatymų pasaulyje.

Nepaisant to, kad Malaizijos rinktinė užima viso labo 156 vietą Tarptautines futbolo federacijos (FIFA) sudarytame pasaulio šalių rinktinių reitinge, futbolas yra populiariausia sporto šaka šalyje. Neturėdami pajegių futbolo komandų ir rinktinės, malajai visą dėmesį skiria britų futbolui.

Šalies žiniasklaida nuodugniai analizuoja Anglijos Premier lygos rungtynių rezultatus, per televiziją tiesiogiai transliuojamos čempionato varzybos, o dauguma laikraščių kartą per savaitę išleidžia specialius futbolui skirtus priedus.

Antra pagal populiarumą sporto šaka Malaizijoje - badmintonas, kur malajai gali pasigirti nemenkais pasiekimais.

Malaizijoje šiuo metu gyvena beveik 25 milijonai žmonių. 50,4 proc. šalies gyventojų sudaro malajai, 23,7 proc.- kinai, 7,1 proc. - indai, 18,8 proc. - kitų tautų atstovai.

Pagrindinės šalyje praktikuojamos religijos - islamas (60,4 proc.), budizmas (19,2 proc.), krikščionybė (9,1 proc.) ir induizmas (6,3 proc.).