Pirmadienį Graikijos antiteroristinis būrys sulaikė apklausai 32 įtariamus padegėjus, kad būtų išvengta naujų gaisrų visoje Graikijoje, praneša BBC.

Penktadienį policija suėmė kelis padegimais įtariamus asmenis, tačiau kai kurie jų kaltinami gaisrus sukėlę dėl savo aplaidumo, o ne noro tą padaryti. Tiesa, vienas žmogus apkaltintas padegimu ir žmogžudyste, susijusia su gaisrais netoli Areopolio miesto, kurių metu žuvo šeši žmonės.

Pragaištini miškų gaisrai Graikijoje matyti net iš kosmoso

Su didžiausiais pastarųjų dešimtmečių gaisrais kovojanti Graikija tikisi tolesnės tarptautinės paramos: pirmadienį ir antradienį į šalį turėtų atskristi septyni gesinimo lėktuvai bei dar 11 sraigtasparnių, kuriuos skyrė Vokietija, Izraelis, Nyderlandai, Norvegija, Slovėnija, Ispanija ir Rumunija. Kovoti su liepsnomis graikams padeda ir užsienio ugniagesiai.

Tuo tarpu aukų skaičius Graikijoje jau pasiekė 63. Medikų teigimu, dauguma jų sudegę neatpažįstamai. Šalies žinybos pažadėjo skirti iki milijono eurų už informaciją, padėsiančią nustatyti padegėjus. Manoma, kad daugumą gaisrų sukėlė būtent jie. Siautėjantys gaisrai yra tokie dideli, kad dūmai matosi net iš kosmoso.

Liepsnų niokojamuose regionuose auga žmonių pyktis. "Visi mus paliko likimo valioje. Vyriausybė nepajėgi mūsų apsaugoti. Gesinimo darbai ir evakuacija yra apgalėtini. Chaosas ir gėda", - šaukė vienas vyras Artemidos vietovėje Vakarų Peloponese. Vien tik jo kaime šeštadienį sudegė 14 žmonių.

Pastogės netekusiems gyventojams statomos palapinės. Daugelis žmonių prieglobstį rado pas gimines. Televizija rodė, kaip Raudonasis Kryžius ir kariškiai dalina maistą. Daugelis šeimų neteko savo pragyvenimo šaltinių: liepsnos pasiglemžė alyvmedžius ir citrinmedžius, sudegė avys ir ožkos.

Labiausiai miškai liepsnoja Peloponeso pusiasalio vakaruose. Visą katastrofos mastą, anot žiniasklaidos, dar sunku įvertinti. Peloponese žmonės evakuoti iš daugiau kaip 40 kaimų.

Išsekusiems ugniagesiams didelės vilties nežada ir orai. Ateinančiomis dienomis termometro stulpelis Graikijoje vargu ar nukris žemiau 30 laipsnių padalos.

Naujas gaisras įsiplieskė prie sostinės vartų, per dešimt kilometrų nuo miesto centro. Laimei, jį pavyko pažaboti.

Olimpijos griuvėsiams Graikijoje grėsė ugnis

Ugniagesiams pavyko išgelbėti šventyklas ir stadionus senoviniame Olimpijos mieste, Olimpinių žaidynių atsiradimo vietoje, nuo miškų gaisrų, kurie siautėjo netoli esančiuose kaimuose ir per tris dienas nusinešė 60 žmonių gyvybes, skelbia „Reuters“.

Dešimtys gaisrų, kurie siautėjo nuo šiaurinės Graikijos dalies iki Peloponeso pusiasalio šalies pietuose, apdegino kalvų šlaitus, sunaikino miškus, o miestuose ir kaimuose sukėlė precedento neturinčių padarinių.

Sudegė šimtai namų, tūkstančiai žmonių, bėgę nuo gaisro, laikiną prieglobstį rado mokyklose, viešbučiuose ir regionų sveikato centruose.

Sekmadienį Graikijos vyriausybė pasiūlė milijono eurų atlygius žmonėms, kurie padės surasti padegėjus. Manoma, kad jie tyčia sukėlė baisiausius per pastaruosius dešimtmečius miškų gaisrus Graikijoje.

Peloponeso pusiasalyje virš išlikusių Olimpijos griuvėsių kilo juodų dūmų kamuoliai. Gaisras slinko į kalną, pasiglemždamas pušynus ir kiparisų giraites.

Viešosios tvarkos ministras Byronas Polydoras pasakė reporteriams, kad ugniagesiai pasiaukojančiai kovojo su ugnimi, kad išgelbėtų šias svarbias ir įžymias vietas.

Ugnis nudegino Olimpijos muziejaus, kuriame yra tokios garsios klasikos skulptūros, kaip skulptoriaus Praksitelio Hermis, kiemą, tačiau ugniagesiams pavyko ją įveikti, pasitelkus lėktuvus ir malūnsparnius.

Užsienio reikalų ministerija (URM) neturi duomenų apie šiose gaisruose nukentėjusius Lietuvos piliečius. Lietuvos piliečiams, šiuo metu esantiems ar artimiausiu laiku planuojantiems lankytis nuo gaisrų nukentėjusiose Graikijos vietovėse, URM rekomenduoja laikytis ypatingų atsargumo priemonių, nesilankyti arti gaisro židinių. Papildomos informacijos galima teirautis Lietuvos ambasadoje Graikijoje.