"Tai būtų daugiaetniškumo principų, kuriuos taip sunkiai rengėme kartu su tarptautine bendrija, išdavimas", - pridūrė premjeras.

Praėjusį savaitgalį Belgrade ir Kosovo sostinėje Prištinoje lankėsi derybininkų trejetas - JAV, Rusijos ir ES atstovai. Jie turėjo siekti kompromiso dėl būsimo Kosovo statuso. Diplomatai neatmeta provincijos padalijimo galimybės. Tai greičiausiai reikštų, kad šiaurinė Kosovo dalis liktų Serbijos valstybės sudėtyje.

"Tikimės, kad derybose bus pasiektas sutarimas ir kad galėsime paskelbti Kosovo nepriklausomybę, remiami tarptautinės bendrijos, po to, kai "trejetas" pateiks savo pranešimą JT Saugumo Tarybai gruodžio 10-ąją. Jei šį sutarimą vainikuos JT rezoliucija, tuo geriau", - pareiškė A. Čeku.

O vokiečių diplomatas Wolfgangas Ischingeris, kuris derybose atstovauja Europos Sąjungai, dienraščiui "Sueddeutsche Zeitung" sakė, jog "trejetas pritars bet kuriam sprendimui, kurį pasirinks abi šalys".

Kosovą nuo 1999 metų valdo JT, nors formaliai jis tebėra Serbijos provincija.

Trečiadienį Belgradas apkaltino Jungtines Valstijas mėginimu sukurti Kosove satelitinę valstybę. Serbijos ministras Kosovo reikalams Slobodanas Samardžičius pareiškė, kad Kosovo valstybė, sukurta dalyvaujant JAV, "tarnaus tik Amerikos interesams ir vietinei Kosovo mafijai".

Prieš Kosovo nepriklausomybę stojančią Serbiją tarptautinėje arenoje remia Rusija.