Rinkėjų apklausų duomenimis, paskelbtais po šeštadienį pasibaigusių dviejų dienų visuotinių rinkimų, V.Mečiaro vadovaujama Judėjimo už demokratinę Slovakiją partija (HZDS) laimėjo maždaug 17,5 proc. balsų - daugiau negu bet kuri kita partija, tačiau gerokai mažiau negu 1998 metais, kai už ją balsavo 27 proc. žmonių.

Todėl V.Mečiaras, nuo kurio tarptautinė bendruomenė nusisuko po jo autokratiško vadovavimo šaliai dešimtajame dešimtmetyje, ir vėl kaip 1998 metais greičiausiai neužsitikrins pakankamai mandatų, kad galėtų įveikti plačią centro dešiniųjų partijų koaliciją ir suformuoti savo daugumos vyriausybę.

ES ir NATO su neslepiamu įtarimu žiūri į V.Mečiarą, kurį 1994-1998 metais kritikavo dėl demokratijos suvaržymo, mažumų teisių ignoravimo, piktnaudžiavimo valdžios įgaliojimais bei neskaidrios privatizacijos. Jos leido aiškiai suprasti, kad Slovakijai teks atsisveikinti su eurointegracija, jei jis grįš į valdžią.

Tikimasi, kad naujoji dešiniųjų koalicija galutinai palaidos tvyrojusią įtampą tarp Bratislavos ir Vakarų bei pradės naują partnerystės su NATO ir ES etapą. Slovakija jau šiemet gali būti pakviesta į NATO, o 2004 metais tapti ES nare.

"Tai rinkėjų apklausų duomenys, bet jie rodo, kad šalyje daug žmonių pritaria vyriausybės politikai integruoti Slovakiją į Europą", - sakė vienas ES diplomatas, prašęs nenurodyti jo pavardės.

Šalies dabartinio ministro pirmininko Mikulašo Dzurindos vadovaujama Slovakijos demokratų ir krikščionių sąjunga (SDKU), nepriklausomos agentūros MVK duomenimis, laimėjo kiek daugiau negu 17 proc. balsų, o jo valdančiosios koalicijos partneriai krikščionys demokratai ir Vengrų koalicijos partija (SMK), atstovaujanti maždaug 10 proc. šalies gyventojų sudarančiai etninių vengrų tautinei mažumai, - atitinkamai 8,2 proc. ir 10 procentų.

Šios trys partijos greičiausiai suformuos naują proeuropietišką vyriausybę su 8 proc. laimėjusiu Naujuoju piliečių aljansu (ANO), kurį praėjusiais metais įkūrė televizijos magnatas Pavolis Rusko.

Populistinė partija "Smer", kuriai vadovauja charizmatiškas 38 metų ekskomunistas Robertas Fico, laimėjo 13,4 proc. balsų, tačiau jis vargu ar bus pakviestas prisidėti prie vyriausybės kūrimo.

Vienas iš SKDU lyderių, užsienio reikalų ministras Eduardas Kukanas, leido suprasti, kad jokia koalicija su R.Fico neįmanoma.

"Kuo vyriausybė bus vienalytiškesnė, tuo bus geriau tiek partijos programai, tiek jos politikai. Tai didesnis prioritetas, negu kontroliuojamų vietų skaičius", - sakė jis.

Anglijos Bristolio universiteto politinis analitikas Geoffrey Pridhamas sakė, kad HZDS surinko mažiau balsų negu buvo tikėtasi, tad galima manyti, jog Mečiarą pavyko izoliuoti.

"Mes galime turėti keturių partijų koaliciją, tačiau dar neaišku, kas bus ministras pirmininkas. Vis dėlto Dzurinda dabar turi kur kas daugiau galimybių vadovauti vyriausybei negu vos prieš kelias dienas", - sakė G.Pridhamas.

HZDS pirmininko pavaduotojas Rudolfas Ziakas pripažino, kad šių rinkimų rezultatai "yra labai nuviliantys".

Pirminiai oficialūs trečiųjų nuo 1993 metų, kai Slovakija atsiskyrė nuo Čekijos ir tapo nepriklausoma respublika, rezultatai bus paskelbti sekmadienį.

Derybos dėl koalicijos turėtų prasidėti kitą savaitę.

M.Dzurinda sakė, kad didelis aktyvumas "patvirtino, kad šie rinkimai buvo didelis žingsnis į išvystytą pasaulį".

Staigmeną pateikė tik nereformuota Komunistų partija (KSS), kuri, regis, laimėjo 7 proc. balsų ir pirmą kartą pateks į parlamentą po komunizmo žlugimo.