Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Michailas Kamininas teigė, kad šalių bendradarbiavimas kovojant su terorizmu daugiau nebeįmanomas.

M. Kamininas taip pat teigė, kad Maskva nesikreips į Londoną dėl vizų jokiems šalies pareigūnams.

V.Žirinovskis siūlė išsiųsti 12

Valstybės Dūmos deputatas ir Rusijos Liberaldemokratų partijos (RLDP) lyderis Vladimiras Žirinovskis pasiūlė atsakyti į Didžiosios Britanijos veiksmus, išsiunčiant iš Rusijos 12 britų diplomatų, praneša RIA „Novosti“.

„Rusijos atsakas – išsiųsti 12 diplomatų ir stebėti žurnalistus,“ – žurnalistams sakė V. Žirinovskis po savo kalbos RLDP rengtoje protesto prieš Londono veiksmus akcijoje, vykusioje prie Britanijos ambasados.

Be to RLDP lyderis pažymėjo, kad „britų tautai pretenzijų nėra“.

„Mes kalbame apie tuos, kurie priima sprendimus,“ – sakė jis.

Prieš kelias dienas Didžioji Britanija nusprendė išsiųsti 4 Rusijos diplomatus, atsakydama į Rusijos atsisakymą išduoti verslininką Andrejų Lugovojų, kurį britai kaltina prisidėjus prie buvusio KGB karininko Aleksandro Litvinenkos nužudymo.

Londonas taip pat pareiškė, kad sustabdomos derybos dėl vizų režimo supaprastinimo tarp Rusijos ir Didžiosios Britanijos, bei sugriežtino Britanijos vizų išdavimo tvarką Rusijos valdininkams.

Rusija įspėjo Didžiąją Britaniją, kad tokie jos veiksmai Rusijos atžvilgiu turės rimtų pasekmių.

Buvęs Rusijos slaptasis agentas A. Litvinenka, turėjęs Didžiosios Britanijos pilietybę, mirė nuo apnuodijimo radioaktyviuoju izotopu polonis 210 2006 metų lapkritį Londono ligoninėje.

Radioaktyviosios medžiagos pėdsakų buvo rasta keliose vietose, kur buvo apsilankęs kitas buvęs Rusijos slaptasis agentas A. Lugovojus. Pastarasis neigia savo kaltę ir tvirtina, kad šioje byloje yra liudininkas, o ne įtariamasis. Jis rusų televizijai teigė, kad šio tyrimo rezultatai yra iš anksto nuspręsti. Pagal Europos konvenciją dėl ekstradicijos, Rusija turi teisę atsisakyti išduoti užsienio šaliai valstybės pilietį. Didžioji Britanija turi teisę reikalauti, kad A. Lugovojus būtų teisiamas Rusijoje, tačiau britų generalinis prokuroras seras Kenas Macdonaldas atmetė šią galimybę.