Balandžio mėnesį prezidentas Viktoras Juščenka paleido parlamentą, apkaltinęs savo varžovą prorusiškąjį Regionų partijos lyderį Viktorą Janukovičių bandymu atimti iš jo galią. Politinė suirutė Ukrainoje prasidėjo po to, kai dalis Rados parlamentarų perbėgo į V. Janukovičiaus koaliciją.

Nors protestai pagrindinėje Kijevo aikštėje Maidane nebevyksta, tačiau kelios protestuotojų palapinės prie Rados tebestovi. Net patys kijeviečiai nežino, kas jose ir dėl ko protestuoja.

„Žmonės pavargę nuo politinių rietenų, o visuomenė susiskaldžiusi į tris dalis – vis dar žiūrintys žinias ir skaitantys spaudą, nebesidomintys daugiau šiomis rietenomis ir tie, kuriems niekada nerūpėjo politika, nes jų išsilavinimas yra pernelyg menkas“, – požiūrį dėstė neseniai universitetą baigusi Julija.

Ji sako, kad tarp ukrainiečių bręsta nauja idėja – eiti balsuoti prieš visus taip keršijant politikams, kurie dėl asmeninių ambicijų nesugeba išspręsti krizės.

2006 metais “prieš visus” balsvo maždaug 1,8 proc. rinkėjų.

Ukrainoje ypač populiarus personažas Verka Serdiučka taip pat pranešė kursiąs politinę partiją, kuri rugsėjį rinkimuose ragins balsuoti prieš visus.

Tačiau Julija vis tiek mano, kad einančiųjų prie balsavimo urnų bus daugiau nei rinkimų dieną pasiliksiančių namuose.

Kijevo gatvėse DELFI kalbinti jaunuoliai dažniausiai išgirdę klausimą „Ar eisite balsuoti?“ tiesiog nueidavo arba atsakydavo, kad politika nesidomi ir savo balso niekam neatiduos.

Pensininkai - tarp V. Janukovičiaus ir J. Timošenko

Tuo tarpu Viktorivkos miestelyje, esančiame maždaug 200 km nuo Kijevo, gyvenanti pensininkė Marija tvirtino eisianti balsuoti ir savo favorite įvardija Juliją Timošenko.

„Man atrodo, kad ji rūpinasi žmonėmis, o daugiau ir negaliu pasakyti, nesu labai išsilavinusi“, – dėstė pensininkė.

„Man tik atrodo, kad anksčiau buvo daugiau disciplinos, o dabar...“, – jai antrino sutuoktinis Andrėjus.

Kijevo gatvėje sutikta pensininkė Lidija tą patį kalbėjo apie dabartinį premjerą V. Janukovičių.

„Oranžiniai galvoja tik apie save, mums reikia žvelgti į Rusiją, daugiau su ja bendrauti“, – aiškino Lidija.

Jaunesni – už prezidentą

Tuo tarpu stambus ūkininkas Sergejus pasakojo, kad visame jo miestelyje daugelis palaiko prezidentą ir jo proeuropietišką liniją.

„Politinę krizę padarė ne paprasti žmonės, o politikai“, – sakė jis.

Ūkininkui antrina ir Kijeve dirbantis vaistininkas.

„Jūs pas save ukrainiečio nerinktumėt, tai kodėl mes turėtumėm balsuot už V. Janukovičių, jis juk baltarusis“, – klausė jis. – Jam gerai, kad šalyje yra politinė suirutė, nes jis tada gali savo reikalus tvarkytis“.

Vaistininkas sakė palaikantis prezidento europietiškas ambicijas ir besijaudinantis dėl vėluojančių reformų.

„Mums nereikia būti kiaulėmis ir būtina priimti reikiamus įstatymus“, – Ukrainos užsienio politikos kryptį pateikė pašnekovas.

Paskutiniai gyventojų nuomonių tyrimai Ukrainoje rodo, kad 75 proc. turinčiųjų balso teisę eis rinkti šalies parlamento.

Remiantis apklausomis, daugiausiai vietų Aukščiausioje Radoje gaus V. Janukovičiaus vadovaujama prorusiška Regionų partija, už ją ketina balsuoti 31-33 proc. respondentų.

Antroji vieta tenka J. Timošenko blokui, kurį palaikyti ketina 15-17 proc. rinkėjų, treti – V. Juščenkos „Mūsų Ukraina“ su 13-14 proc. rinkėjų balsų.

Apklausų duomenimis, komunistai turėtų surinkti 3-4 proc. balsų.

Tačiau viena iš Aukščiausios Rados pasitraukusių deputačių, V. Juščenkos „Mūsų Ukrainos“ narė Natalia Prokopovich žurnalistus ragino atsargiai vertinti rinkėjų apklausų rezultatus, nes jie esą yra puikus būdas uždirbti partijų užsakymu apklausas rengiančioms bendrovėms.