"Sprendimą dislokuoti skydą Lenkijos žemėje priėmė Lenkijos vyriausybė. Atrodo, jog ji visiškai supranta, kokius atsakomuosius veiksmus tai gali paskatinti. (...) Tačiau jie labiau turėtų nerimauti dėl to, kas įvyks, jei skydas suveiks", - sakė J. Balujevskis.

"Pakirstos raketos pasklis po jūsų teritoriją ir turėsite susimąstyti ne apie šiltus rūbus, bet apie dujokaukių ir kitos gynybos priemonių įsigijimą", - sakė jis.

Generolas atmetė Pentagono skydo planų pateisinimus. Interviu dienraščiui, kuris buvo paskelbtas ir Rusijos gynybos ministerijos tinklapyje, jis tikina, jog nėra jokių argumentų pateisinti skydo dislokaciją.

Paklaustas, kodėl tokį galingą branduolinį arsenalą turinti Rusija taip nerimauja dėl kelių JAV raketų Lenkijoje, jis sakė, jog Rusija nerimauja, kad tai yra daug didesnio plano dalis.

"Žinoma, jog keletas tokių amerikiečių neišbandytų raketų, kurias rengiamasi dislokuoti Lenkijoje, nėra vertinamos kaip tiesioginė grėsmė Rusijos gynybos pajėgumams, - sakė jis. - Tačiau JAV doktrina priešraketinę gynybą vertina kaip dalį platesnės "strateginės triados", į kurią įeina ir puolamieji strateginiai ginklai".

"Esame įsitikinę, jog JAV raketų ginkluotės pajėgumai, įskaitant siūlomą skydą Europoje, bus plėtojami ir jų pajėgumai prieš Rusijos raketas ateityje didės, - sakė J. Balujevskis. - Tokiomis aplinkybėmis būsime priversti imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių".

Jis teigė, jog Vašingtono sprendimas dislokuoti priešraketinį skydą Europoje yra "logiškas, tik jeigu vadovaujamasis praėjusios epochos logika".

"Rusija ir JAV - ir abi šalys nori sumažinti branduolinius pajėgumus. Norima turėti pajėgumus, pakankamus suduoti pirmąjį smūgį ir sumažinti potencialaus priešo galimybę padaryti tą patį. Kad tą pasiektum, priešo teritoriją turi apstatyti puolimo ir priešraketinės gynybos bazėmis. (...) Tai normali karinė logika. Vienintelė problema, jog tai - praėjusio Šaltojo karo ir susipriešinusių blokų Europoje epochos logika".

"Toje epochoje turėjome ideologinį pagrindą... Šiandien tokios konfrontacijos nėra, tačiau atrodo, jog tos epochos idėja gyva ir sveika. Štai kur logika žlunga", - aiškino J. Balujevskis.

Interviu metu J. Balujevskis pasaulio žemėlapyje demonstravo JAV priešraketinės gynybos bazes ir tikino, jog "visos bazės yra arti Rusijos sienos ir visos nukreiptos į Rusiją. Tai priežastis manyti, jog mūsų šalis stebi karinę apsuptį".

Paklaustas apie Europos neapsisprendimą dėl skydo J. Balujevskis sveikino Europos Sąjungą (ES) už pasiruošimą aptarti visas sudėtingas problemas.

"Šis klausimas įtakoja visus europiečius ir todėl turi būti apsvarstytas tarptautiniu lygiu", - sakė jis.

J. Balujevskis neigė, jog Rusijos pastarojo meto reakcija yra "automatinė" ir tikino, jog istoriškai bendradarbiavimas tarp Rusijos ir Vakarų visada buvo efektyvesnis nei tarpusavio kova. Jis atsisakė pateikti asmeninį Lenkijos politikos vertinimą dėl priešraketinio skydo ir kitų klausimų.