Ketvertui priklausančių JAV, Europos Sąjungos, Rusijos ir Jungtinių Tautų aukščiausio rango pareigūnai pritarė "kelio žemėlapiui" po trijų susitikimų, įskaitant ir atskiras konsultacijas su Izraelio ir palestiniečių pareigūnais bei keleto arabų šalių užsienio reikalų ministrais.

"Ketvertas glaudžiai bendradarbiauja su šalimis ir konsultuojasi su svarbiausiais veikėjais regione dėl konkrečių, trimis etapais įgyvendinamų gairių, kuriomis pagrindinis tikslas būtų pasiektas per trejus metus", - sakoma ketverto pareiškime.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, JT generalinis sekretorius Kofi Annanas, Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas ir ES šiuo metu pirmininkaujančios Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris įspėjo, kad siekiant planą sėkmingai įgyvendinti būtinas griežtas monitoringo režimas, kuris užtikrintų, jog tiek Izraelis, tiek palestiniečiai laikosi susitarimo sąlygų.

"Pažanga kiekviename iš trijų etapų remsis tik šalių paklusimu, kurį ketvertas stebės ir vertins pagal konkrečius kriterijus", - teigė K.Annanas, kalbėjęs grupės vardu.

Pirmame plano etape numatyta, jog bus iš esmės reformuotos palestiniečių saugumo tarnybos, o Izraelis atsitrauks iki pozicijų, kurias užėmė prieš beveik dvejus metus trunkančią palestiniečių intifadą (sukilimą). Jame taip pat numatoma, jog iki sausio mėnesį rengiamų palestiniečių rinkimų abi priešiškos šalys sudarys saugumo susitarimą.

Per pirmąjį etapą ketvertas taip pat paragino lapkričio mėnesį sušaukti ministrų lygio pagalbos tarnybų susitikimą, kuriame būtų įvertintos palestiniečių humanitarinė padėtis. Tuo pat metu, sakoma pareiškime, vėl susitiktų ketverto šalių aukščiausi atstovai.

Antrajame etape numatoma įkurti palestiniečių valstybę laikinomis sienomis, kurios konstitucija būtų parengta 2003 metais. Trečiajame etape numatytos derybos dėl nuolatinės Palestiniečių valstybės įkūrimo, galutinai nustatant jos sienas iki 2005 metų.

Su ketvertu susitikusių arabų šalių diplomatai, ypač Jordanijos užsienio reikalų ministras Marwanas Moasheras ir Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Maheras, išreiškė nusivylimą, jog į gaires nėra įtraukti šie konkretūs kriterijai bei laiko terminai.

"Mes pabrėžėme, jog gairėse turi būti išdėstyti visi trys etapai", - sakė M.Moasheras žurnalistams po susitikimo.

Tačiau tiek jis, tiek A.Maheras sakė, jog juos "padrąsina" ketverto narių sutarimas, kad ES parengtas gaires turėtų papildyti arabų šalių planas, numatantis arabų šalių taikos sutartis su Izraeliu mainais į 1967 metų Artimųjų Rytų kare jo užimtas žemes.

Kai kuriuose ketverto susitikimuose kartu su aukštu palestiniečių pareigūnu Nabilu Shaathu dalyvavęs Izraelio užsienio reikalų ministras Shimonas Peresas teigė esąs patenkintas rezultatais.

Tačiau Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas, šį mėnesį aptaręs ES planą su P.S.Moelleriu, kaip teigiama, labai dėl jo abejoja ir mano, kad laiko terminai yra nerealūs.

Diplomatinis ketvertas antradienį taip pat paragino Izraelį imtis priemonių sušvelninti palestiniečių gyvenimo sąlygas bei nutraukti žydų naujakurių statybas okupuotose teritorijose.

Grupė taip pat paragino Izraelį "užtikrinti, jog tarptautiniai ir pagalbos darbuotojai galėtų bet kur judėti saugiai ir nekliudomai".

Ketvertas paragino palestiniečius bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis bei kitomis šalimis vykdant saugumo reformas bei tobulinant valdymo struktūras.

Pasak C.Powello, JAV pozicija, jog palestiniečių lyderio Yassero Arafato veiksmai nepasiteisino ir jį turėtų pakeisti kitas vadovas, nepasikeitė. Valstybės sekretorius patenkintas pažymėjo, jog kai kurie palestiniečių politikai jau ėmėsi žingsnių šia kryptimi.