"Šie išpuoliai nesusiję. Jie nesukelia prievartos visoje šalyje", - sakė reporteriams H.Karzai per pirmąjį viešą pasirodymą sostinėje po ketvirtadienį įvykdyto pasikėsinimo.

Afganistano sostinę nedideli sprogimai drebina jau kelis mėnesius, o liepą pareigūnai pranešė aptikę automobilį, prikimštą kelių šimtų kilogramų sprogmenų, bei sulaikę užsienietį, kuris prisipažino planavęs pasikėsinimą į vyriausybės vadovus, taip pat ir H.Karzai.

Dėl pasikėsinimo nužudyti Afganistano prezidentą Hamidą Karzai, šalyje penktadienį suimta 18 žmonių, agentūrai AFP sakė Kandaharo gubernatoriaus Gulo Aghos atstovas spaudai.

"Manome, kad tai Talibano (buvusio šalies režimo) darbas. Daugiau nieko negalime pasakyti, nes vyksta tyrimas", - sakė Khalidas Pashtunas.

Pasak jo, tarp 18 suimtų žmonių yra vadas Sayedas Rasoulas, kuris buvo atsakingas už saugumą prie buvusios G.Aghos būstinės įėjimo. Gubernatorius į kitą pastatą dėl remonto persikėlė maždaug prieš du mėnesius.

"Suimti Rasoulas ir 17 jo vyrų. Šiuo metu jie yra kalėjime", - nurodė Kh.Pashtunas.

Ketvirtadienį vakare Kandahare, buvusioje Talibano citadelėje, į H.Karzai kortežą šovė Abdoul Rehmanas, kurį iškart po incidento nušovė JAV specialiųjų pajėgų kariai.

A.Rehmanas atvyko iš kaimyninės Hilmendo provincijos, kur buvusį fundamentalistinį režimą remia daug vietos gyventojų.

A.Rehmaną S.Rasoulas prieš dvi savaites nusamdė G.Aghos apsaugininku.

Gubernatoriaus atstovas spaudai nemano, kad išpuolį surengė Talibano sąjungininkai iš "al Qaeda": "Kandahare nėra "al Qaeda", ir mes neturime jokių įrodymų, kad jie būtų surengę šį išpuolį. Tačiau tai įmanoma".

Per pasikėsinimą į prezidentą G.Agha buvo nesunkiai sužeistas, tačiau jo atstovas sakė, kad jis gali grįžti į darbą.