Afganistano pareigūnai netrukus dėl išpuolių apkaltino teroristų grupuotę "Al Qaeda", kaltinamą ir dėl rugsėjo 11 dienos atakų JAV.

Kaip pasakoja Kandaharo pareigūnai, Afganistano kariuomenės uniformomis vilkėję užpuolikai pradėjo šaudyti, kai H.Karzai, lydimas savo asmens sargybinių amerikiečių, važiavo automobiliu iš Kandaharo gubernatoriaus Gul Agha Sherzai rūmų.

Jų teigimu, H.Karzai per incidentą nenukentėjo, o G.A.Sherzai buvo sužeistas į kaklą.

Vašingtone JAV kariuomenės atstovai pranešė, jog vienas iš H.Karzai lydėjusių JAV Specialiųjų pajėgų karių atsakė ugnimi ir nukovė mažiausiai vieną užpuoliką. Už karines operacijas Afganistane atsakinga JAV Centrinė vadovybė pranešė, kad incidento metu taip pat buvo lengvai sužeistas vienas JAV specialiųjų pajėgų karys.

Kabulo policijos vadovas pranešė, kad per galingą sprogimą netoli informacijos ir ryšių ministerijų 15 žmonių žuvo ir 20 buvo sužeisti. Valstybinė Kabulo televizija vėliau teigė, jog žuvo 25 žmonės ir 150 buvo sužeista.

Vyriausybės atstovas spaudai Omaras Samadas per spaudos konferenciją sakė, jog per sprogimą žuvo iki 30 žmonių ir dar 50 buvo sužeisti.

Prieš sename taksi automobilyje padėto užtaiso sprogimą buvo susprogdintas mažesnis įtaisas ant dviračio, kuriuo tikriausiai buvo siekiama į gatvę išvilioti daugiau žmonių ir padidinti aukų skaičių.

Kol kas neaišku, ar sprogimas ir pasikėsinimas yra susiję, taip pat ar šie įvykiai siejasi su rugsėjo 11-sios išpuolių Vašingtone bei Niujorke metinėmis.

"Tai galėjo būti "Al Qaeda" ar "Al Qaeda" grupuočių darbas", - taip užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah žurnalistams Kabule komentavo pasikėsinimą į H.Karzai.

Kabulo policijos viršininkas pareiškė: "Tai užsieniečių, kuriems visai negaila žmonių, darbas".

Sprogimai Kabule yra didžiausias išpuolis po to, kai pernai H.Karzai atėjo į valdžią nuvertus Talibano režimą.

Afganistano sostinę nedideli sprogimai drebina jau kelis mėnesius, o liepą pareigūnai pranešė aptikę automobilį, prikimštą kelių šimtų kilogramų sprogmenų, bei sulaikę užsienietį, kuris prisipažino planavęs pasikėsinimą į vyriausybės vadovus, taip pat ir H.Karzai.