„Prasidėjo atviras verbavimas. Anglai man pasiūlė rinkti kompromituojančią medžiagą prieš Rusijos prezidentą V. Putiną ir jo šeimos narius, - spaudos konferencijoje sakė A. Lugovojus. – Pavyzdžiui, man buvo liepta surinkti informaciją apie vieną valstybės tarnautoją, per kurį jie tikėjosi gauti kompromituojančios medžiagos prieš prezidentą. Taip pat jie tikėjosi jį prisivilioti į Londoną ir priversti jį rinkti informaciją. Jeigu jis atsisakytų tą daryti, jie paviešintų informaciją apie jo banko sąskaitas“.

„Kad galėtume palaikyti santykius, man buvo duotas mobilusis telefonas, kuriuo iš Maskvos turėjau skambinti į Londoną. Toliau – dar geriau. Saša (Aleksandras Litvinenka) davė man Jevgenijaus Griškovco knygos „Rubaška“ kopiją ir pasakė, kad dabar informaciją turėsime koduoti knygos pagalba, - tęsė verslininkas. – Čia jau reikia būti visai kvailu, kad nesuprastum, jog prisidengus verslu bandoma verbuoti. Aš nesu aklas V. Putino pasekėjas ir tam turiu asmeninių priežasčių, apie kurias visi žino. Tačiau mane mokė tėvynę ginti, o ne pardavinėti“.

„Vieno susitikimo metu su A. Litvinenka aš tiesiai išsakiau jam viską, ką apie tai manau, ir pareiškiau, jog manęs toks verslas nedomina“, - piktinosi A. Lugovojus.

Taip pat A.Lugovojus, kurį britų teisėsaugininkai kaltina Aleksandro Litvinenkos nužudymu, pareiškė, kad turi įrodymų, jog šios šalies slaptosios tarnybos prisidėjo prie buvusio FSB darbuotojo nunuodijimo, praneša „RIA Novosti“.

Verslininkas, spaudos konferencijoje atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar yra įrodymų, jog prie A. Litvinenkos nužudymo prisidėjo britų slaptosios tarnybos, sakė: „Yra“.

„Aš labai rimtai žiūriu į tai, ką sakau, įskaitant ir šiuos kaltinimus“, - pridūrė verslininkas iš Rusijos, kurio ekstradicijos reikalauja Didžioji Britanija.

A.Lugovojus: A.Litvinenka vykdė A.Zakajevo nurodymus

Rusijos verslininkas Andrejus Lugovojus, kurį Didžioji Britanija kaltina buvusio FSB darbuotojo nunuodijimu, ketvirtadienį pareiškė, kad A. Litvinenka vykdė čečėnų separatistų Achmedo Zakajevo nurodymus.

„Stambule jis lankėsi A. Zakajevo įsakymu ir tenai susitiko su kažkokiomis nusikalstamomis čečėnų grupuotėmis“, - A. Lugovojus teigė spaudos konferencijoje.

Anot jo, A. Litvinenka taip pat minėjo, jog buvo nuvykęs į Pankiso tarpeklį, tačiau nesakė, kokiu tikslu.

„D. Britanija daro iš manęs atpirkimo ožį"

A. Lugovojus ketvirtadienį neigė prisidėjęs prie jo mirties, tvirtindamas, kad dėl jo mirties kur kas labiau galima būtų kaltinti britų žvalgybą ir tremtyje gyvenantį rusų milijardierių.

Pastarajame prieštaringos bylos posūkyje, dėl kurios rimtai pašlijo Didžiosios Britanijos ir Rusijos santykiai, britų pagrindinis įtariamasis A. Litvinenkos nužudymu A. Lugovojus bandė atremti jam pateiktus kaltinimus.

"Didžioji Britanija daro iš manęs atpirkimo ožį", - pasitikinčiu savimi balsu teigė A. Lugovojus per spaudos konferenciją Maskvoje, kuri buvo tiesiogiai transliuojama per valstybinę televiziją.

A. Lugovojus teigė tiksliai nežinąs, kas nunuodijo A. Litvinenką radioaktyviuoju poloniu 210 pernai lapkritį Londone, tačiau pridūrė, kad yra trys galimi įtariamieji: britų žvalgyba, mafija ir Borisas Berezovskis, milijardierius magnatas, pasitraukęs iš Rusijos į Londoną dėl ginčų su rusų prezidentu Vladimiru Putinu.

"Trečiasis variantas man atrodo realiausias. Aš kalbu apie B. Berezovskį, kuris yra gerai žinomas savo politinėmis intrigomis", - teigė A. Lugovojus.

B. Berezovskis yra viena nekenčiamiausių Kremliaus figūrų Londone dėl jo nuolatinės nuožmios kritikos V. Putinui ir atviro pripažinimo, kad jis norįs remti revoliucionierius, kurie siekia pakeisti vyriausybę Rusijoje.

Didžioji Britanija, suteikdama B. Berezovskiui prieglobstį, labai papiktino Maskvą, kuri nori, kad magnatas būtų išduotas Rusijai.

Prieš pat mirtį A. Litvinenka savo artimiausiems draugams pareiškė, kad jo nunuodijimu reikia kaltinti Rusijos prezidentą V. Putiną. Kremlius atmetė šiuos kaltinimus kaip visišką nesąmonę ir apkaltino šalies oponentus, gyvenančius užsienyje, manipuliuojant byla ir gadinant Rusijos įvaizdį.

A. Lugovojaus tvirtinimu, A. Litvinenką buvo užverbavusi britų žvalgyba. "Nuo manęs neatstoja mintis, kad A. Litvinenka buvo slaptasis agentas, kuris tapo nevaldomas ir todėl teko juo atsikratyti", - teigė A. Lugovojus. Paklaustas, ar jis turi tvirtų įrodymų, kad britų žvalgyba yra prisidėjusi prie nužudymo, A. Lugovojus atsakė teigiamai.

Kol kas jo pareiškimo nekomentavo Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija.

A. Lugovojus taip pat tvirtino, kad A. Litvinenka turėjo kompromituojančios medžiagos, kuri galėjo kelti grėsmę B. Berezovskio pabėgėlio statusui, ir teigė, kad tai taip pat galėjo būti nužudymo motyvas.

"Atsižvelgiant į tai, galiu numanyti, kad A. Litvinenka neatsisakė minties šantažuoti B. Berezovskio, ir visiškai įmanoma, kad tai lėmė tragiškus padarinius", - teigė A. Lugovojus.

Jis primygtinai tvirtino, kad tiek A. Litvinenka, tiek B. Berezovskis dirbo britų žvalgybai.

Britanija tikisi, kad Rusija išduos A. Lugovojų

Aleksandro Litvinenkos byla yra "baudžiamoji byla, o ne žvalgybos klausimas". Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Didžiosios Britanijos ambasados Maskvoje spaudos tarnybos darbuotojas.

"Didžiosios Britanijos pilietis buvo nužudytas Londone, buvo sukelta grėsmė kitų britų ir turistų sveikatai", - pažymėjo pašnekovas.

"Mūsų pozicija aiški: Rusijos valdžios organams įteiktas prašymas išduoti A. Litvinenkos nužudymu įtariamą Andrejų Lugovojų, kad jis stotų prieš teismą Didžiojoje Britanijoje. Mes laukiame oficialaus ir konstruktyvaus atsakymo", - pabrėžė britų diplomatas.