JAV kariuomenės, šiuo metu rengiančios planus nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną, Jūrų krovinių gabenimo biuro vadovybė išsinuomojo su JAV vėliava plaukiojantį krovininį laivą, kuris su kroviniu rugsėjo pabaigoje nuo pietrytinės JAV pakrantės išplauks į vieną iš Artimųjų Rytų Persijos įlankos uostų, sakė šaltiniai.

Tai bus jau trečiasis prekybiniu laivu gabenamas ginkluotės krovinys per mėnesį. Pasak ekspertų, tai liudija, jog JAV karinės jūrų pajėgos greičiausiai išnaudojo savo laivyno pajėgumus ir priverstos naudotis laisvosios rinkos paslaugomis.

Laivo nuomos paraiškoje, kurią matė agentūros "Reuters" korespondentas, kalbama apie 67 atskirus "nespecializuoto krovinio vienetus, krovinį konteineriuose bei įvairios paskirties inventorių". Visas krovinys užims 5 202 kv. metrų - kiek daugiau nei futbolo aikštė.

Ekspertai teigia, kad dokumente nurodomi krovinių matmenys ir jų svoris beveik visiškai atitinka standartinio JAV tanko "Abrams" dydį ir svorį. "Šiuo laivu tikrai gali būti gabenami tankai", - sakė šaltinis prekybos laivyne.

Ekspertų nuomone, šis sunkiosios ginkluotės gabenimas iš pietrytinės Jungtinių Valstijų pakrantės į Persijos įlanką labai primena veiksmus prieš 1991 metų Persijos įlankos karą ir liudija, kad prieš karinį smūgį supervalstybė siekia padidinti spaudimą regione.