Tuo pat metu aukšto rango Irako pareigūnas paneigė, kad jo šalis siekia įsigyti branduolinių ginklų. Irako premjero pavaduotojas Tareqas Azizas interviu CNN pabrėžė, kad Irakas nesiekia įsigyti branduolinių ginklų. "Mes nedirbame šia linkme", - sakė jis interviu, kurį davė Johanesburge.

"Jungtinės Valstijos nepateikė įrodymų, patvirtinančių šiuos kaltinimus", sakė T.Azizas, turėdamas galvoje JAV viceprezidento Dicko Cheney (Diko Čeinio) ir gynybos sekretoriaus Donaldo Rumsfeldo (Donaldo Ramsfeldo) pareiškimus.

Ketvirtadienį San Antonijuje Teksase kreipdamasis į Korėjos karo veteranus D.Cheney sakė, kad "Irakas ir toliau vykdo plataus masto branduolinių ginklų programą", ir dauguma Vašingtone yra įsitikinę, kad "Saddamas pakankamai greitai turės tokių ginklų".

Europiečiai, daugumai kurių ši karinga JAV viceprezidento kalba sukėlė naujų būgštavimų, pamėgino sušvelninti įtampą ir paragino Irako problemą mėginti spręsti diplomatinėmis priemonėmis, o ne agresyviais pareiškimais.

Vis dėlto Danijoje susirinkę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai šeštadienį dar kartą primygtinai paragino Bagdadą nedelsiant įsileisti į šalį Jungtinių Tautų ginkluotės inspektorius.

Irako viceprezidentas Taha Yassinas Ramadanas (Taha Jasinas Ramadnas) sekmadienį paskelbė apie planus siųsti į ES šalis pasiuntinius bei šiltai sveikino 15-os valstybių bloką už tai, kad šis atsisako paremti griežtą Vašingtono kursą Irako atžvilgiu.

Pasiuntiniai "paaiškins Amerikos grasinimų Irako žmonėms mastą ir pavojus, kuriuos jie kelia pasaulio taikai ir saugumui", sakė viceprezidentas valstybinei naujienų agentūrai INA.

Tuo tarpu Irako užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sekmadienį Bagdade pareiškė, kad JAV viceprezidento D.Cheney kaltinimai "nepagrįsti" ir jais siekiama "suklaidinti pasaulio viešąją nuomonę, kad būtų rasta dingstis pulti Iraką".

Irako valdančioji partija "Baath" savo ruožtu paragino visus regiono arabus savanoriškai eiti ginti šalies Jungtinių Valstijų karinės atakos atveju.