Nesutarimai dėl Hagoje įsikūrusio Jungtinių Tautų (JT) teismo, kuriam Vašingtonas griežtai nepritaria, šiomis savaitėmis dar labiau padidino pastaruoju metu augusią įtampą transatlantiniuose santykiuose, ypač dėl Amerikos ketinimų imtis karinių veiksmų prieš Iraką.

"Visi ministrai pamėgins atvėsinti rugpjūtį kilusį karštį", - pareiškė vienas iš Europos diplomatų, dalyvaujančių į šiaurę nuo Kopenhagos esančiame Elsinoro mieste vykstančiame ministrų susitikime.

Užsienio reikalų ministrai pabrėžė, jog ES tebėra ištikima teismo idėjai, tačiau susitikime buvo galima įžvelgti akivaizdžių ženklų, jog kompromisas visgi yra įmanomas, ypač kai kitą savaitę aptartį šią problemą susirinks ES teisininkai.

"Mes parengsime bendrą poziciją, palaikančią TBT, ir žiūrėsime, ar galime atsižvelgti į kai kuriuos amerikiečių būgštavimus", - pareiškė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris (Peras Stigas Mioleris).

JAV siekia, kad amerikiečiai turėtų imunitetą nuo tarptautinio baudžiamojo teismo persekiojimo.

Šią savaitę Jungtinės Valstijos dar labiau paaštrino ginčą su ES, Valstybės departamentui išreiškus atvirą nepritarimą ES ketinimui laikytis bendros pozicijos, sprendžiant, ar pasirašyti su Vašingtonu sutartis dėl JAV karių ir pareigūnų neliečiamybės persekiojimo dėl karo nusikaltimų atveju.

TBT klausimas kelia pavojų santykiams abipus Atlanto ir gali tapti nauju "pleištu", didinančiu atotrūkį tarp Jungtinių Valstijų, kurios griežtai priešinosi TBT įsteigimui, ir jų sąjungininkių Europos Sąjungoje, kurios aktyviai remia šį teismą.

Vašingtonas baiminasi, kad Hagoje įsikūręs TBT gali būti panaudotas kaip įrankis, siekiant neteisingai ir iš politinių paskatų persekioti užsienyje tarnaujančius Amerikos karius. JAV įspėjo, kad gali atšaukti karinę pagalbą daugeliui šalių, kurios atsisakys pasirašyti vadinamuosius 98-ojo straipsnio susitarimus su Vašingtonu.