Pirmadienį JAV valstybės departamentas pareiškė atvirą nepritarimą ES ketinimui laikytis bendros pozicijos, sprendžiant, ar pasirašyti su Vašingtonu sutartis dėl JAV karių ir pareigūnų neliečiamybės persekiojimo dėl karo nusikaltimų atveju.

"Tai akivaizdus išbandymas Europos Sąjungos užsienio politikos koordinavimui", - pareiškė žmogaus teisių gynimo organizacijos "Human Rights Watch" atstovė Lotte Leicht, kuri kalbėjo Briuselyje.

"Jeigu Europos Sąjunga dabar susvyruos, patys atkakliausi vienašališkos politikos šalininkai, esantys Busho administracijoje, gaus didelį padrąsinimą naujoms užsienio politikos iniciatyvoms, kuriose bus mestas iššūkis tarptautinei teisei", - pridūrė L.Leicht.

TBT klausimas kelia pavojų santykiams abipus Atlanto ir gali tapti nauju "pleištu", didinančiu atotrūkį tarp Jungtinių Valstijų, kurios griežtai priešinosi TBT įsteigimui, ir jų sąjungininkių Europos Sąjungoje, kurios aktyviai remia šį teismą.

Vašingtonas baiminasi, kad Hagoje įsikūręs TBT gali būti panaudotas kaip įrankis, siekiant neteisingai ir iš politinių paskatų persekioti užsienyje tarnaujančius Amerikos karius. JAV įspėjo, kad gali atšaukti karinę pagalbą daugeliui šalių, kurios atsisakys pasirašyti vadinamuosius 98-ojo straipsnio susitarimus su Vašingtonu.

JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas rugpjūčio viduryje nusiuntė laiškus atskiroms ES šalių vyriausybėms, prašydamas jų pasirašyti dvišales sutartis, pagal kurias jų teritorijoje esantiems Amerikos taikdariams būtų padaryta išimtis iš TBT jurisdikcijos.

Tačiau Europos Komisija (EK) paragino ES nares ir narystės siekiančias šalis nesudaryti vadinamųjų "98-ojo straipsnio" susitarimų su Vašingtonu.

EK gali teikti tik teisinius patarimus šiuo klausimu, o bet kokius sprendimus priims politikai. Diplomatai sako, kad ES valstybės užkulisiuose siekia parengti bendrą poziciją dėl minėto ginčo.

Tačiau daugelis ES šalių kol kas neteikia oficialių komentarų.

Tiesa, Ispanija antradienį pareiškė, jog kartu su "pagrindinėmis Europos šalimis" ji nori, kad "TBT atitiktų tas sąlygas, kurias turėjo tenkinti pagal sumanymą".

Tuo tarpu Briuselyje šis ginčas aiškiai laikomas delikačiu. "Aišku, jog tai, ką iki šiol pasiūlė amerikiečiai, yra nepriimtina ES... tai prieštarauja (Tarptautinio baudžiamojo) teismo įstatams", - pareiškė vienas Europos diplomatas.

"Mes tikimės, kad šis klausimas neužnuodys transatlantinių santykių", - pridūrė diplomatas, sakydamas, jog patys "amerikiečiai nė kiek nepalengvina padėties".

Dar vienas diplomatas pareiškė, jog aiškiausiai JAV pradėtai iniciatyviai prieštaravo Didžioji Britanija ir Vokietija, nors Londonas ir ieško "tokio sprendimo, kuris leistų JAV išsaugoti orią laikyseną".

Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris šią savaitę mėgino sumenkinti JAV ir Europos nesutarimus dėl TBT, teigdamas, kad jie "nepakenks transatlantiniam bendradarbiavimui".

Po savaitgalį įvyksiančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Danijos Elsinoro pilyje, rugsėjo 4 dieną šį klausimą dar kartą apsvarstys ES teisės ekspertai, dirbantys Briuselyje.