Jungtinių Tautų (JT) surengtas Žemės apsaugos viršūnių susitikimas, į kurį suvažiavo tūkstančiai delegatų, prasidėjo nuo raginimų susitarti dėl konkrečių veiksmų, o ne tuščiai kalbėti apie skurdo mažinimą bei aplinkos apsaugą.

"Skurdas, nepakankamas išsivystymas, nelygybė tarp valstybių ir pačiose valstybėse kartu su gilėjančia pasauline ekologine krize meta tamsų šešėlį ant beveik viso pasaulio", - perspėjo susitikimui pirmininkaujantis Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Thabo Mbeki (Tabas Mbekis).

Vis didėjančią prarają tarp turtingųjų ir vargšų jis pavadino upe, skiriančia pasaulinį kaimą į zonas turtuoliams ir skurdžiams.

Tačiau, sakė prezidentas, šią niūrią padėtį įmanoma pakeisti: "Pirmą kartą žmonijos istorijoje žmonės turi galimybių, žinių ir resursų išrauti su šaknimis skurdą bei nepakankamą išsivystymą".

"Kad sėkmingai pasinaudotume šiomis galimybėmis mums taip pat reikia susitarti dėl bendros, tačiau diferencijuotos atsakomybės koncepcijos", - pažymėjo jis.

Kalbėdamas apie itin opų viršūnių susitikimo klausimą T.Mbeki sakė, kad valstybių lyderiams gyvybiškai svarbu susitarti dėl praktinių veiksmų, o ne leistis į retoriką.

Susitikimo pabaigoje, rugsėjo 2-4 dienomis, į Johanesburgą atvyksiantys pasaulio valstybių ar vyriausybių vadovai turi paskelbti politinę deklaraciją, kuri būtų "sąžiningas pažadas" pasiekti šiuos tikslus, pridūrė T.Mbeki.

JT aplinkos apsaugos programos (JTAAP) vykdomasis direktorius Klausas Toepferis (Klausas Tėpferis) sakė, kad jei pasaulis nori pradėti spręsti vis gilėjančią aplinkosaugos krizę, jis neturėtų nusigręžti nuo didėjančio skurdo problemos.

"Mūsų pasaulį galima apibūdinti padalytais ir prastai funkcionuojančiais miestais, senkančiomis vandens atsargomis ir galimu konfliktu dėl nepakankamų išteklių bei vis greičiau prarandamų aplinkos turtų, kurie palaiko gyvybę Žemėje", - sakė jis.