"Esu nusiteikęs optimistiškai. Mes rasime sprendinius", - savo pranešime spaudai rašė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris, turėdamas galvoje ES nesutarimus su Rusija dėl Kaliningrado eksklavo. Pranešimas paskelbtas po ministro susitikimo su Rusijos prezidento specialiuoju atstovu Kaliningrado sričiai Dmitrijumi Rogozinu.

"Rimtai atsižvelgiau į Rusijos susirūpinimą. ES visiškai gerbia Rusijos suverenitetą Kaliningrado regione", - rašė P.S.Moelleris, tačiau pridūrė, kad "sprendiniai taip pat turi gerbti Lietuvos suverenumą bei jos sprendimą tapti pilnateise ES nare".

Rusija ir toliau nepritaria vizų režimui, bet neseniai sušvelnino savo poziciją nurodžiusi, kad svarstys Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus pasiūlymą leisti Lenkijai ir Lietuvai reikalauti iš Kaliningrado srities gyventojų vykstant į šias šalis naudotis magnetinėmis kortelėmis, kurios būtų vizų pakaitalas.

Tačiau Maskva atmeta panašios sistemos įvedimą tais atvejais, kai Rusijos piliečiai per šių valstybių teritoriją vyksta iš Kaliningrado srities į likusią Rusijos dalį ir atvirkščiai.

"Nepritariame jokiems pasiūlymams, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai numato eksteritorialias teises", - pažymėjo P.S.Moelleris ir pridūrė, kad "sprendimas turi būti paremtas tarptautine teise ir atitikti Šengeno sutartį", kuri reglamentuoja asmenų judėjimą Europos Sąjungos viduje.

"Efektyvios išorinės sienos yra esminis dalykas norint sukurti laisvą, teisingą ir saugią Sąjungą", - rašė Danijos ministras. P.S.Moelleris ir D.Rogozinas tarėsi po Danijos, Europos Komisijos, Ministrų Tarybos ir Rusijos atstovų darbo susitikimo.

Po šio susitikimo Europos Sąjunga paskelbė pranešimą spaudai, kuriame rašo, jog "pademonstruos didžiausią įmanomą lankstumą, kad tranzitas tarp Kaliningrado ir likusios Rusijos dalies būtų kaip galima sklandesnis ir efektyvesnis".

Abi šalys nurodė artimiausiais mėnesiais surengsiančios daugiau pasitarimų šiuo klausimu. Briuselis griežtai atmeta bevizio režimo galimybę, nes baiminasi nelegalų ir organizuotų nusikaltėlių antplūdžio iš Kaliningrado srities į ES, jeigu sienos su ja nebus griežtai kontroliuojamos.

Todėl Lietuva ir Lenkija, kurios tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais, nuo 2003 metų vidurio turės reikalauti vizų tiek iš Kaliningrado gyventojų, tiek iš kitų į šią sritį vykstančių Rusijos piliečių.

Tačiau ES pareigūnai susidūrę su iki šiol itin griežtu Maskvos, nuogąstaujančios, kad Kaliningrado sritis, kurioje gyvena per milijoną žmonių, bus atkirsta nuo pagrindinės Rusijos dalies, pasipriešinimu sako norį apsvarstyti alternatyvas įprastinėms vizoms.