"JAV neturi vienvaldės teisės svarstyti NATO plėtros temą, šį klausimą spręs visas Aljansas", - sakė ketvirtadienį H.Tiido žurnalistams Taline.

Jis patikino, kad rugsėjo pradžioje Vašingtone vyksiančiame Estijos premjero Siimo Kallo (Symo Kalo) ir JAV prezidento George'o W.Busho susitikime klausimas dėl TBT nebus svarstomas. "Kallo ir Busho susitikime šalys rengiasi svarstyti NATO plėtros klausimus, taip pat gali būti, jog bus kalbama ir apie kovcos su terorizmu būdus", - sakė vicekancleris.

H.Tiido griežtai kritikavo laikraštį "Postimees", praėjusią savaitę išspausdinusį straipsnį, kuriame pranešama, jog JAV valdžia pakvietė premjerą į Vašingtoną tam, kad Estija pasirašytų sutartį dėl Amerikos karių neliečiamybės.

"Šį pranešimą būtų galima įtraukti į žurnalistikos vadovėlius iliustruojant, kaip reikia parduoti naujienas. Dėl šio prasimanymo laikraštis dvi dienas buvo grobstyte grobstomas. Pirmąją dieną laikraštis paskelbė pranešimą, o antrąją - jį paneigė", - sakė vicekancleris.

Jis taip pat pažymėjo, kad Estijos diplomatams teko nemažai paplušėti įrodinėjant, kad pareiškimas, neva Estija ketinanti pasirašyti šią sutartį, yra klaidingas.

"Nelengva įrodyti, jog nesi kupranugaris", - pridūrė Estijos diplomatas. Latvija ir Lietuva taip pat sulaukė JAV pasiūlymo pasirašyti sutartį, kuria remiantis Amerikos kariškiai nebūtų išduodami TBT.

G.W.Busho administracija nepritaria TBT, pirmajam nuolatiniam tarptautiniam teismui, kuriame atskiri asmenys būtų teisiami už genocidą bei kitus nusikaltimus žmoniškumui. Vašingtonas būgštauja, kad tokiu būdų užsienyje galėtų būti surengti politiškai motyvuoti amerikiečių teismai.

Praėjusią savaitę Vašingtonas įspėjo užsienio vyriausybes, kad jos rizikuoja prarasti JAV karinę pagalbą, jei Romos statutą dėl TBT ratifikuos, prieš tai nepažadėjusios Vašingtonui šiam tribunolui neišduoti amerikiečių.

Jei grasinimas bus įgyvendintas, karinės pagalbos, įskaitant švietimą, apmokymus ir finansinę paramą įsigyjant priemones bei ginkluotę, nutraukimą gali pajusti beveik kiekviena šalis, turinti ryšių su Jungtinėmis Valstijomis.

Išimtis padaryta tik NATO šalims bei tokioms pagrindinėms Vašingtono sąjungininkėms, kaip Australija, Egiptas, Izraelis, Japonija ir Pietų Korėja.

Pirmadienį Rygoje susitikę Baltijos šalių premjerai pareiškė ketiną laikytis bendros Europos Sąjungos pozicijos dėl imuniteto suteikimo JAV kariškiams. Pasak jų, JAV pasiūlymas bus svarstomas tik po konsultacijų su Briuseliu.

Nors ES kol kas tik ruošia bendrą poziciją dėl JAV piliečių imuniteto, ES valstybių vadovų pasisakymai leidžia daryti išvadą, jog europiečiai Hagoje įsikūrusį Tarptautinį teismą vertina kaip veiksmingą priemonę užkirsti kelią nusikaltimams žmoniškumui.