Vokietijoje nuo rugpjūčio 10 dienos, kai prasidėjo potvyniai, jau žuvo mažiausiai 19 žmonių, dešimtys dingo be žinios, o daugiau kaip 100 tūkst. turėjo pasitraukti iš savo namų.

Šio didžiausio per daugiau kaip šimtą metų potvynio padaryta žala Vokietijoje vertinama keliais milijardais eurų.

Boicenburge, esančiame Vokietijos šiaurėje, 50 kilometrų nuo Hamburgo, kur Elbė įteka į Šiaurės jūrą, rengiamasi evakuoti 15 tūkst. žmonių. Žemutinės Saksonijos pareigūnai pranešė, kad praėjusią naktį buvo evakuoti senelių ir dveji vaikų namai.

"Manome, kad potvynio banga ateis daug greičiau, bet galbūt kiek nuslūgusi, - sakė šios žemės premjeras Sigmaras Gabrielis. - Tikiuosi, kad pozityvi tendencija, kuri išryškėjo prie Magdeburgo, tęsis".

Saksonijoje-Anhalte esančio Magdeburgo gelbėjimo tarnybų darbuotojai po įtempto nakties darbo ir toliau negali atsikvėpti - antradienį vanduo pralaužė pylimą į rytus nuo miesto, bet žmonės nenukentėjo.

Kareiviai smėlio maišais tvirtina pylimus, kad sulaikytų beveik 7 m pakilusius Elbės vandenis.

Piko metu upės vanduo aukščiau esančiame Dresdene buvo pakilęs daugiau kaip devynis metrus.

Saksonijoje-Anhalte netoli Vitenbergo, kur buvo evakuota 40 tūkst. žmonių, vanduo tebėra pakilęs iki kritinio lygio. Visas regionas iš oro primena milžinišką ežerą.

Tuo tarpu Čekijoje policija pradėjo aiškintis, ar potvyniui pasiekus Prahos priemiestyje esančią chemijos gamyklą "Spolana", kurioje nuo 7-ojo dešimtmečio kaupiamos pesticidų gamyboje naudojamos medžiagos, galėjo būti užterštas upės vanduo.

Ketvirtadienį iš gamyklos, esančios 15 kilometrų į šiaurę nuo Prahos, nutekėjo chloro, todėl policija nerimauja dėl jos sandėlių.

Pirmadienį vakare Prancūzijos pietvakariuose praūžusios audros taip pat sukėlė potvynius ir padarė daug žalos. Meteorologai prognozuoja, kad į šalies šiaurės rytus smarkios audros su kruša atslinks antradienį po pietų.

Vidurio Europoje per pastarųjų savaičių potvynius žuvo beveik 100 žmonių. Vien Vokietijoje nuo potvynių nukentėjo daugiau kaip 4,2 mln. žmonių.

Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis pirmadienį sakė, kad šios katastrofos, kuri niekais pavertė kelerių metų plėtrą buvusioje Rytų Vokietijoje, padariniams likviduoti šalis turės skirti 9 mlrd. eurų.