Smolnyje įsikūrusi Sankt Peterburgo vykdomoji valdžia turi specialiai įkurtą Situacijų centrą, į kurį informaciją teikia ne tik pareigūnai, bet ir pagrindinėse gatvėse įtaisytos vaizdo kameros.

Pareigūnai repetavo

Maskvoje ir Sankt Peterburge “Nepritariančiųjų maršus” inicijavusi opozicinė koalicija “Kita Rusija” mieste prie Nevos vietą mitingui tikriausiai ne šiaip sau numatė prie paminklo XIX a. rusų dramaturgui, poetui ir diplomatui Aleksandrui Gribojedovui. Rusų dekabristų gyvenimo nuostatomis besižavėjusį rašytoją labiausiai išgarsino komedija “Vargas dėl proto”, kurioje pašiepiamas neišmanymas, tingumas ir kitos to meto visuomeninio gyvenimo blogybės.

Netoli paminklo stūksanti seniausia Sankt Peterburge Vitebsko geležinkelio stotis “Nepritariančiųjų maršo” dieną buvo uždaryta. Likus pusantros paros iki opozicijos mitingo, jos prieigose jau būriavosi ne viena dešimtis milicininkų, ore be perstojo ratus suko sraigtasparnis. Lietuvių žurnalistus lydėję Sankt Peterburgo Užsienio ryšių komiteto atstovai puse lūpų kalbėjo apie “Nepritariančiųjų maršo” mieste prie Nevos temą.

“Žinote, visada yra kuo nors nepatenkintų”, - atsargiai kalbėjo Olga Volkova ir pridūrė, kad pareigūnai repetuoja savo veiksmus, “jei kas nors iš mitinguotojų sviestų butelį”. Sekmadienį Sankt Peterburge būtent tokia ir buvo oficiali susirėmimų su milicininkais bei omonininkais eiga.

Siūlė tapti cunamiu, nušluojančiu Kremlių

“Nepritariančiųjų maršų” išvakarėse surengtoje spaudos konferencijoje visi žymiausi opozicijos veikėjai, priklausantys koalicijai “Kita Rusija” arba ją palaikantys, prabilo apie tai, kad Putino valdžia bijo tik masinių protestų akcijų, kurios būtinai turi būti tęsiamos.

“Vieningojo pilietinio fronto” lyderis, šachmatininkas Garis Kasparovas pareiškė, kad režimą nuversti įmanoma tik per prezidento rinkimus. “Kitas dalykas, kad prezidento rinkimų procesas neduos reikiamo rezultato, nes rinkimai neabejotinai vyks beatodairiškai kontroliuojant valdžiai”, - spaudos konferencijoje sakė G.Kasparovas ir pridūrė, kad “Operacija - įpėdinis” atves šalį į katastrofą. “Mes galime sukurti labai gerą kandidato į prezidentus programą, tačiau tai jam nepadės. Valdžia reaguoja tik į aktyvius mūsų protestus”, - “Nepritariančiųjų maršų” svarbą pabrėžė G.Kasparovas, po opozicijos mitingo Maskvoje atsidūręs areštinėje ir nebespėjęs atvykti į kitą dieną Sankt Peterburge surengtą mitingą.

G.Kasparovo poziciją palaikė Liaudies demokratinės sąjungos lyderis Michailas Kasjanovas, kuris, manoma, taps koalicijos “Kita Rusija” kandidatu Rusijos prezidento rinkimuose: “Esant dabartinei valdžiai savo tikslo įprastais politiniais metodais neįmanoma pasiekti - tik masiniais protestais.”

Dar radikalesnis buvo Rusijos nacionalbolševikų partijos vadovas Eduardas Limonovas: “Turime tapti cunamiu, kuris nuplautų Kremlių. Šioje vietoje turi likti tik muziejus.”

Buvusio Prezidento Vladimiro Putino patarėjo ekonomikos klausimais Andrejaus Ilarionovo nuomone, tokios, kaip dabar, svarbiausių valstybės institucijų krizės Rusijoje nebuvo pastaruosius keletą dešimtmečių. “Dešimtajame dešimtmetyje Rusija priminė Bulgariją, Rumuniją ir Makedoniją. Prieš keletą metų - Venesuelą ir Iraną, o dabar - net ne Nigeriją, o Zimbabvę”, - įsitikinęs A.Ilarionovas.

Įvykius stebi milžiniškame ekrane

Spaudos konferencijos opozicijos atstovų išsakytos nuomonės, be jokios abejonės, buvo nagrinėjamos specialiuose oficialiosios valdžios atstovų posėdžiuose.

Lietuvos žurnalistai keletą dienų prieš “Nepritariančiųjų maršų” pradžią lankėsi Smolnio rūmuose, kuriuose nuo sovietinių laikų reziduoja Sankt Peterburgo valdžia. Anksčiau čia veikė Leningrado srities ir miesto Komunistų partijos komitetai, o nuo 1991 m. įsikūrė vykdomosios valdžios funkcijas atliekanti Sankt Peterburgo vyriausybė, vadovaujama gubernatorės Valentinos Matvijenko, ir miesto administracija.

Žurnalistams buvo parodytas Situacijų centras, įrengtas vienoje didžiulėje XIX a. rūmų salėje. Prie vienos salės sienų įtaisytas Lietuvoje niekur nematytas, maždaug 15 kvadratinių metrų ploto skystųjų kristalų ekranas, tarnaujantis kaip kompiuterio monitorius. Dar trys mažesni TV ekranai, nukreipti į skirtingas puses, paslėpti retro stiliaus baldų viduje. Iš valdymo pulto, prikaišioto įvairiausios technikos ir apstatyto kompiuterio monitoriais, paspaudus mygtuką, trys TV ekranai įspūdingai iškyla į paviršių. Ant puslankiu išdėstytų posėdžių stalų dar buvo matyti bent penki nedideli monitoriai.

Kasdienės miestiečių problemos - nė motais

Kaip paaiškino žurnalistus sutikęs Smolnio atstovas, Situacijų centro paskirtis - teikti patikimą informaciją miesto vadovybei. Čia rengiami bendri įvairių valdžios struktūrų atstovų posėdžiai, analizuojama įvairiais keliais į centrą suplaukusi informacija apie demonstracijas, mitingus ar neramumus po sporto varžybų. Posėdžio dalyviai gali stebėti tiesioginę transliaciją iš pagrindinių Sankt Peterburgo gatvių - jose įrengtos vaizdo kameros veikia ištisą parą. Čia galima rengti TV konferencijas su kitose miesto ar srities vietose esančiais pareigūnais. Taip pat - sekti, kaip įvykius Sankt Peterburge nušviečia įvairių TV kanalų žinių tarnybos. Visa sukaupta medžiaga sisteminama ir archyvuojama.

Į Situacijų centrą informacija teka tik viena kryptimi. Atgalinis ryšys - tai valdžios priimami sprendimai.

“Kauno diena” Smolnyje teiravosi, ar nesvarstoma, kaip Situacijų centre sukauptas modernias informacijos rinkimo priemones panaudoti sprendžiant kasdienes miestiečių problemas. Sankt Peterburgo centras dūsta nuo transporto spūsčių, juose miestiečiai net dienos metu užstringa keletui valandų. Galbūt vaizdo kamerų nufilmuota situacija pagrindinėse megapolio gatvėse galėtų būti pasinaudota skelbiant informaciją vairuotojams per kurią nors vietinę radijo stotį? Smolnio atstovai pareiškė, kad apie tai diskutuojama nėra. Vienas Sankt Peterburgo TV kanalas savo jėgomis esą bando rinkti ir rytais savo žiūrovams pateikti tokią informaciją, tačiau tai tik pirmieji bandymai.

Po šio klausimo žurnalistų ekskursija po Situacijų centrą skubiai buvo baigta.