Krokuvos pakraštyje laikytose šv. Mišiose daugiau nei dviem milijonams maldininkų popiežius sakė, kad nepaisant "neginčijamų pasiekimų daugelyje sričių", XX amžius "liko pažymėtas ypatingu "blogio paslapties" ženklu".

"Į naująjį tūkstantmetį įžengėme tiek su gėrio, tiek su blogio paveldu. Žmonijai atsiveria naujos raidos perspektyvos, kartu (atnešdamos) iki šiol negirdėtų pavojų", - lankydamasis gimtojoje Lenkijoje minioms piligrimų kalbėjo Šventasis Tėvas.

Popiežius kritikavo genų inžineriją ir eutanaziją kaip žmogaus mėginimą užimti Dievo vietą ir "kištis į žmogaus gyvenimo paslaptį".

Jonas Paulius II taip pat perspėjo apie moderniosios kultūros keliamą grėsmę moralei ir šeimai bei apie "netikros laisvės ideologiją", tą "triukšmingą liberalizmo, laisvės be teisybės ar atsakomybės propagandą".

Sugrįžęs į Krokuvą - miestą, kuriame jau suaugęs praleido daugelį metų ir buvo arkivyskupu iki 1978-ųjų, kai tapo popiežiumi - 82 metų Šventasis Tėvas atrodė sustiprėjęs ir tvirtai sakė vieną ilgiausių savo pamokslų.

Popiežiui prisiartinus prie gyvomis gėlėmis nuklotos pakylos, jį sveikino piligrimų jūra, mojanti geltona ir balta Vatikano bei raudona ir balta Lenkijos vėliavomis ir skanduojanti "Mes tave mylime!".

Popiežiaus laikytose mišiose dalyvavo ir trijų valstybių - Lenkijos, Lietuvos ir Slovakijos prezidentai.

Į Lietuvos tikinčiuosius Jonas Paulius Antrasis po mišių kreipėsi ir lietuviškai.

Krokuvą užplūdo per du milijonus tikinčiųjų, susirinkusių pasveikinti devintojo vizito į Lenkiją atvykusio popiežiaus Jono Pauliaus II.

Piligrimai pradėjo rinkis į Krokuvą dar šeštadienį, siekdami kartu pasimelsti su popiežiumi, kuris dėl blogos sveikatos būklės buvo priverstas atšaukti mišias Krokuvoje 1999 metais.

Didžiausių per keturių dienų vizitą tėvynėje mišių Krokuvoje metu popiežius beatifikavo keturis lenkus. Tarp jų - buvęs Varšuvos arkivyskupas Zigmuntas Felinskis, miręs 1895 metais.

Z.Felinskis skleidė katalikų tikėjimą Rusijoje, iš kurios jis buvo ištremtas po 1863 metų sukilimo. Jo paskelbimas palaimintuoju gali dar labiau pabloginti įtemptus Rusijos Ortodoksų bažnyčios ir Vatikano santykius.

Rusijos Ortodoksų bažnyčia kaltina Vatikaną prozelitizmu, siekiant patraukti į katalikų tikėjimą tradiciškai ortodoksams priklausančių Rusijos ir Ukrainos sričių gyventojus.

Prieš prasidedant sekmadienio mišios, Lenkijos policininkų išgąstį sukėlė senas automobilio akumuliatorius. Prieš pasirodant popiežiui buvo atliekamas eilinis Krokuvos senamiesčio turgaus aikštės patikrinimas, kurio metu policijos pareigūnas rado įtartiną objektą, įmestą į metalinę aukoms rinkti skirtą dėžę.

"Objekte nebuvo jokių sprogmenų. Tai buvo automobilio akumuliatorius su laidais", - sakė šalies policijos atstovas Pawelas Biedziakas.

Policija patraukė ir sunaikino dėžę, o popiežius savo papamobilyje turgaus aikštę pravažiavo be incidentų.

Popiežius vizito metu aplankys savo tėvų kapus bei Vavelio katedrą, kurioje jis buvo įšventintas į kunigus 1946 metais. 1963 metų gruodžio 30 d. jis tapo Krokuvos arkivyskupu.

Apsilankymą gimtojoje šalyje Šventasis Tėvas užbaigs pirmadienį, palaimindamas 400 metų šventyklą šalia esančioje Kalvarijoje-Zebridovskoje, kurioje lankėsi vaikystėje kartu su tėvu. Prieš grįždamas į Romą jis sraigtasparniu nuvyks į savo gimimo vietą.