Šis miestas, kuris laikomas intelektualine Lenkijos sostine ir kuriame Jonas Paulius II buvo arkivyskupas iki 1978-ųjų, kai tapo popiežiumi, suformavo jį kaip moralinį autoritetą, įkvėpusį lenkus atsikratyti komunistinės priespaudos.

Krokuvoje palaidoti Jono Pauliaus II tėvai, šiame mieste jis studijavo. 82 metų popiežius, pirmasis lenkų tautybės Katalikų Bažnyčios vadovas, keturių dienų vizito turi atskristi 18 val. 15 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

4,5 mln. atkeliavusių maldininkų senosios sostinės gyventojų skaičių kuriam laikui padidins penkis kartus. Žmonės į Krokuvą pradėjo važiuoti ketvirtadienį, bet prieš sekmadienio mišias po atviru dangumi atvykstančiųjų srautas turėtų tapti milžiniškas.

Parkinsonizmu ir artritu sergančio popiežiaus sveikata nuo jo ankstesnės kelionės į tėvynę prieš trejus metus dar labiau pablogėjo. 1999-aisiais pontifikas buvo skaudžiai pargriuvęs ir dėl persišaldymo turėjo atšaukti Krokuvos Blonijų lauke numatytas mišias, į kurias buvo atvykę daugiau kaip milijonas žmonių.

Tačiau dabartinio vizito išvakarėse - ketvirtadienį kreipdamasis į piligrimus savo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe netoli Romos - Jonas Paulius II atrodė sustiprėjęs.

Kelionės metu popiežius aplankys sanktuariumus, kuriuose lankėsi būdamas vaikas, nuvažiuos prie chemijos gamyklos, kur dirbo nacių okupacijos metais, slapta studijuodamas teologiją. Be to, Jonas Paulius II pasimels prie savo tėvų kapo ir sraigtasparniu praskris virš gimtojo Vadovicų miesto.

Praėjusį savaitgalį vienas prancūzų laikraštis rašė, kad popiežius kelionės į Lenkiją metu paskelbs apie savo pasitraukimą ir iš karto nuvyks gyventi į nuošalią vietą Tatruose. Zakopanės kalnuose jis jaunystėje yra nemažai slidinėjęs ir vaikščiojęs.

Tai būtų pirmas kartas per septynis šimtmečius, kai popiežius nusprendžia atsistatydinti. Tačiau Vatikanas tvirtina, kad Jonas Paulius II pirmadienį, kaip ir planuojama, grįš į Romą.

Šeštadienį 9 val. 45 min. popiežius pašventins Dieviškojo gailestingumo baziliką, esančią Krokuvos Lagevnikų rajone prie Gailestingosios Dievo Motinos seserų vienuolyno. 10 val. bazilikoje prasidės mišios.

Sekmadienį 10 val. Jonas Paulius II aukos mišias Blonijuose, kurių metu beatifikuos (paskelbs palaimintaisiais) keturis žmones, tarp jų - 1895 metais mirusį Zygmuntą Felinskį, katalikybės kaimyninėje Rusijoje skleidėją.

Z.Felinskio beatifikacija pranašauja naujus nesutarimus su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, kuri jau seniai kaltina Vatikaną prozelitizmu (siekimu patraukti į savo tikėjimą) Rusijos ir Ukrainos regionuose, kur tradiciškai vyrauja Ortodoksų Bažnyčia.

Vasario mėnesį įsteigdamas keturias naujas Rusijos katalikų vyskupijas Jonas Paulius II papiktino Rusijos Ortodoksų Bažnyčią, ir nuo to laiko nebuvo jokio abiejų Bažnyčių santykių pagerėjimo ženklo. Rusijoje gyvena maždaug pusė milijono katalikų.

Sekmadienį Jonas Paulius II taip pat beatifikuos 1912-aisiais mirusį lenkų kunigą Janą Beyzymą (Janą Beizimą), kuris dirbo misijose Madagaskare, 1948-aisiais mirusį teologą Janą Balickį ir lenkų vienuolę Sancją Szymkowiak (Sancją Šimkoviak), kuri mirė per Antrąjį pasaulinį karą padėdama prancūzų ir britų karo belaisviams.

Sekmadienį popiežiaus Jono Pauliaus II aukojamose mišiose dalyvaus Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, taip pat - Lenkijos ir Slovakijos prezidentai Aleksandras Kwasniewskis bei Rudolfas Schusteris, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Atskiro V.Adamkaus susitikimo su popiežiumi nėra numatyta. Buvęs Varšuvos arkivyskupas Z.Felinskis, kuris išsilavinimą įgijo Paryžiuje ir Maskvoje, arkivyskupo pareigas ėjo tik metus ir keturis mėnesius - per 1863 metų sukilimą prieš rusų caro valdžią jis buvo ištremtas į Sibirą.

Dabar Sibire gyvenančią nedidelę katalikų bendruomenę daugiausia sudaro tuo metu į šį regioną ištremtų lenkų palikuonys. Z.Felinskis gimė Vojutine, dabar priklausančiame kaimyninei Ukrainai, o mirė 1895-aisiais Krokuvoje, būdamas 73 metų amžiaus.

Sekmadienį papietavęs su lenkų vyskupais, kviestiniais svečiais ir savo palyda Jonas Paulius II privačiai apžiūrės Vavelį ir aplankys tėvų kapą Rakovickių kapinėse - tai bus vienas asmeniškiausių ir jausmingiausių jo kelionės momentų.

Pirmadienį ryte Jonas Paulius II turėtų nuvykti ir į Zebžidovskų Kalvariją, esančią į pietvakarius nuo Krokuvos, netoli gimtųjų Vadovicų. Čia pontifikas dalyvaus 400-ųjų sanktuariumo metinių iškilmėse. 17 val. popiežius išvyks iš Kalvarijos į oro uostą, kur po atsisveikinimo ceremonijos 18 val. 30 min. išskris į Romą.

Popiežiaus vizito organizatoriai atliko išties įspūdingą darbą: 140 gydytojų bus nuolat pasirengę suteikti pagalbą popiežiui, patruliuos 8,5 tūkst. policininkų, taip pat nuolat budės 600 ugniagesių ir 350 pagalbos tarnybų darbuotojų.

Iš viso mobilizuota 20 tūkst. įvairių tarnybų pareigūnų ir kareivių. Jei prireiktų, popiežius galėtų būti gydomas dviejose ligoninėse, kurių viena pavadinta jo vardu.

Miesto valdžia uždraudė pardavinėti alkoholinius gėrimus, kebabus, ledus ir pyragaičius su kremu, kurie išgarsėjo 1999 metais, kai popiežius užsiminė, jog pirkdavo juos vaikystėje. Pareigūnai baiminasi, kad karštu oru valgydami greitai gendančius pyragaičius žmonės gali apsinuodyti.

Tai bus 98-oji pontifiko užsienio kelionė per 23 jo vadovavimo Katalikų Bažnyčiai metus. Liepos pabaigoje popiežius su dešimties dienų vizitu aplankė Kanadą, Meksiką ir Gvatemalą.

Pontifiko ankstesnis vizitas Lenkijoje 1999 metais buvo labai varginantis - jis truko 13 dienų, jo metu popiežius apsilankė 20-yje miestų, o mišiose po atviru dangumi dalyvavo maždaug ketvirtadalis Lenkijos gyventojų, kurių iš viso yra 39 milijonai.

Vatikano pareigūnai niekada oficialiai nesakė, kad 1999-ųjų kelionė bus paskutinis popiežiaus vizitas Lenkijoje, bet jo metu vyravę jausmai ir popiežiaus aplankytos jam reikšmingos vietos viskam suteikė atsisveikinimo atspalvį.