Griežtomis formuluotėmis, kokių nesigirdėjo nuo gegužės mėnesio, kai Indija ir Pakistanas buvo atsidūrę prie karo slenksčio, A.B.Vajpayee perspėjo Islamabadą nemėginti žlugdyti rinkimų Indijos Kašmyre, kurie turi prasidėti rugsėjo 16 dieną.

Baiminantis islamo kovotojų išpuolių 55-osios Indijos nepriklausomybės metinės Delyje, Kašmyre ir kitose šiaurės rytų valstijose minimos sustiprinto saugumo sąlygomis.

"Terorizmas yra vėžys. Mūsų kaimynė, nors ir prisidėjo prie tarptautinės bendrijos kovos su terorizmu, remia terorizmą čia. Tai dvejopi standartai, - apie Indijos Kašmyre veikiančius kovotojus sakė A.B.Vajpayee. - Jiems nepavyko per karą, todėl jie nori atplėšti Kašmyrą pasinaudodami terorizmu".

Indijos premjeras piktai paragino Pakistano prezidentą Pervezą Musharrafą, kuris šaipėsi iš būsimųjų rinkimų Kašmyre, pirmiausia susitvarkyti savo šalyje. "Tie, kurie vadina rinkimus Kašmyre farsu, neturėtų mokyti mūsų demokratijos, - sakė jis. - Niekam nebus leista skleisti terorą".

Trečiadienį Nepriklausomybės dieną minint Pakistanui, P.Musharrafas savo kreipimesi į tėvynainius rinkimus Kašmyre pavadino "dar vienu mėginimu neteisėtai Džamu ir Kašmyro okupacijai uždėti teisėtumo kaukę".

P.Musharrafas dar kartą išreiškė Pakistano paramą kašmyriečių teisei apsispręsti ir iš esmės paragino boikotuoti Indijos rengiamus rinkimus. Kašmyre baiminamasi, kad kovotojai prieš rinkimus rengs daugiau išpuolių, nes kai kurios kovotojų grupuotės pagrasino juos sužlugdyti.

Delio Raudonasis fortas, kuriame Indijos vadovas paprastai sako Nepriklausomybės dienos kalbą, ketvirtadienį buvo labiau panašus į karinį miestelį - aplinkui patruliavo tūkstančiai saugumo pareigūnų, skraidė armijos sraigtasparniai.

Nepriklausomybės dienos iškilmėse forto komplekse dalyvavo maždaug 10 tūkst. moksleivių, šalies ministrai, opozicijos lyderiai ir diplomatai.

Kašmyro vasaros sostinėje Šrinagare, kur separatistai paragino boikotuoti iškilmes, gatvės buvo ištuštėjusios - jose matėsi tik patruliuojantys saugumo pareigūnai. Oficialus minėjimas be jokių incidentų įvyko itin saugomame stadione.

Valstijos vyriausiasis ministras Farooqas Abdullah per ceremoniją maždaug 500-ams susirinkusių žmonių, daugiausia valstijos pareigūnų, sakė: "Jūs (pakistaniečiai) mūsų nemylite. Jūs norite jėga užgrobti mūsų žemę, bet mes niekada neleisime to padaryti. Kašmyras niekada netaps Pakistano dalimi".

Ypatingų saugumo priemonių Šrinagare imtasi po žvalgybos pranešimų, kad maištininkai rengiasi sužlugdyti ceremoniją savižudiškais išpuoliais. Indija kontroliuoja 45 proc. Kašmyro teritorijos, Pakistanas - kiek daugiau nei trečdalį, o Kinija - likusią dalį.

Vienos Kašmyro kovotojų grupuotės siekia regiono nepriklausomybės, o kitos norėtų Indijos valdomą teritoriją prijungti prie Pakistano. Indijos šiaurės rytuose, kur separatistai kovoja už kelias atskiras valstybes, ketvirtadienį saugomi geležinkeliai, traukiniai ir tiltai.

Rytinės Džharchando valstijos Pakuro rajone, kur veikia maoistų maištininkai, taip pat paraginę boikotuoti Nepriklausomybės dienos iškilmes, ketvirtadienį sprogo keleiviniame traukinyje padėta bomba.

Per sprogimą buvo sužeisti devyni žmonės. Valstijos policijos viršininkas sakė, kad bomba buvo padėta po viena sėdyne ir kad už šį išpuolį atsakingi asmenys dar nenustatyti.