Per daugiau kaip savaitę trunkančias liūtis ir potvynius nuo Juodosios iki Baltijos jūros žuvo mažiausiai 82 žmonės ir padaryta milijardų eurų žala.

Dresdene praėjusią naktį kylant potvyniui armijos sraigtasparniais evakuoti 400 ligoninės pacientų ir pasirengta evakuoti dar 3,6 tūkst. žmonių, sakė Žemutinės Saksonijos Vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai.

"Elbės intakai liejasi iš krantų, vanduo pačioje Elbėje tebekyla", - sakė ji ir pridūrė, kad ketvirtadienį ryte upės vanduo pakilo maždaug 8 metrus. Tai didžiausias potvynis nuo 1845 metų kovo 31 dienos.

Trečiadienį Dresdene potvynio vanduo plūdo į istorines aikštes ir rūmus, kurių rekonstrukcija praėjusiame dešimtmetyje po Vokietijos susivienijimo buvo tik įsibėgėjusi.

Viena geriausių meno kolekcijų Europoje garsėjančiuose Dresdeno Cvingerio rūmuose, kuriuose eksponuojama ir Raphaelio (Rafaelio) "Siksto Madona", tūkstančiai meno kūrinių buvo perkelti į viršutinius aukštus, nes vanduo užliejo muziejaus ir greta esančios operos rūsius.

Iki trečiadienio vakaro Vokietijos pareigūnai daugiausiai dėmesio skyrė kitiems užtvindytiems miestams, ypač Desau. Vandens lygis atidžiai buvo stebimas Biterfelde, kur yra įsikūrusios 350 chemijos gamyklų, tarp jų - "Bayer AG" padaliniai, gaminantys aspiriną. Dėl potvynio čia galėtų įvykti ekologinė katastrofa.

Dresdenas, kuriame gyvena 480 tūkst. žmonių, nerimauja dėl galimo didesnio potvynio, o 270 km į pietus esančios Prahos gyventojai jau gali kiek lengviau atsikvėpti, nes paskubomis pastatytos užtvaros nuo plūstančio vandens apsaugojo nuostabaus grožio senamiesčio kvartalus.

Čekų gelbėtojai sakė, kad per Prahą tekančios Vltavos upės, kuri vėliau įteka į Elbę, vanduo truputį atslūgo. Tačiau 1,2 mln. gyventojų turinčios Prahos meras Igoris Nemecas pažymėjo, kad kai kurie iš tūkstančių evakuotų žmonių į savo namus negalės grįžti dar kelias dienas.

"Mieste dar nesaugu, negalime leisti žmonėms grįžti", - sakė meras. Dėl praėjusios savaitės liūčių Austrijoje bei Vokietijos pietuose tvinsta ir Dunojus, todėl dideli potvyniai galimi ir kai kuriuose Slovakijos regionuose.

Slovakijos valdžia paskelbė pavojų sostinėje Bratislavoje, kur kareiviai pastatė užtvaras senamiesčiui apsaugoti.