"Anksčiau mes esame matę tiesioginių Baltarusijos ir Irako santykių, ignoruojant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos šiai šaliai įvestas sankcijas, pavyzdžių", - pažymėjo Amerikos diplomatas.

Po pernykščių rugsėjo 11-osios įvykių pasaulyje formuojasi tarptautinė kovos su terorizmu koalicija, ir "kiekviena šalis turi aiškiai pasirinkti, kieno pusę palaikys šioje kovoje", sakė S.Piferis.

"Mums kyla klausimas, kieno pusėje per karą su terorizmu nori būti Baltarusijos vadovybė?" - pažymėjo jis.

Amerikos diplomatas pranešė, kad JAV nerimą kelia padėtis, susijusi su ginkluotės pervežimu ir perdavimu šalims, įtariamoms bendradarbiavimu su tarptautiniais teroristais.

"Per paskutiniuosius penkis mėnesius neįvyko nieko, kas leistų mums atsikratyti nerimo dėl Baltarusijos", - pareiškė valstybės departamento atstovas.

Jis priminė, kad dar vasarį Amerika siūlė Minskui gerinti dvišalius santykius. Nuo to laiko praėjo pusmetis, "bet Baltarusijos vadovybė neparodė noro atsiliepti į šiuos pasiūlymus", sakė S.Piferis.

Savo veiksmais prezidentas Aleksandras Lukašenka stumia Baltarusiją į dar didesnę izoliaciją, mano Amerikos diplomatas. "Tokia saviizoliacija kenkia Baltarusijai ir neduoda naudos Europai", - pabrėžė jis.

S.Piferis taip pat pažymėjo, kad Rusija turi įtakoti Baltarusijoje susidariusią padėtį žmogaus teisių srityje. Jis pranešė, kad šis klausimas buvo svarstomas prezidentų Vladimiro Putino ir George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) pokalbiuose.

"Amerika ir Rusija aptarė ir būdus, kaip pakeisti tokią padėtį", - informavo diplomatas.