Sienos sutartis su Latvija "yra labai svarbi, nes ji nustato ne tik valstybių sieną, bet ir Rusijos sieną su Europos Sąjunga", teigė aukšto rango politikas.

Atsižvelgiant į tai, kad Maskva ir Briuselis turi pasirašyti naują partnerystės ir bendradarbiavimo sutartį, sienos klausimo išsprendimas gali būti laikomas "svarbia prielaida deryboms dėl tranzito ir migracijos", sakė jis.

"Pasirašiusi šią sutartį su Latvija, Rusija padėjo pagrindą būsimoms sutartims su Europos Sąjunga", - pažymėjo M. Margelovas.

Faktą, kad Ryga atsisakė teritorinių pretenzijų Latvijai, politikas pavadino ne tik Rusijos diplomatijos sėkme, bet ir Latvijos pragmatizmo rezultatu.

"Ekonominiu ir finansiniu požiūriu dokumento pasirašymas bus labai naudingas abiem šalims", - nurodė M. Margelovas.

M. Margelvo įsitikinimu, dabar iš Baltijos šalių tik viena nėra apsisprendusi, "kur žiūrėti - į praeitį ar į ateitį". Tai - Estija, sakė jis ir pridūrė tikįs, kad Rygos sprendimas paskatins Taliną veikti teisinga linkme.

Latvijos Konstituciniame teisme įregistruotas prašymas pripažinti Latvijos ir Rusijos sienos sutartį negaliojančia

Ketvirtadienį Latvijos Konstitucinio teismo (KT) kanceliarija įregistravo 21 Seimo deputato prašymą pripažinti šią savaitę pasirašytą Latvijos ir Rusijos sienos sutartį neatitinkančia Konstitucijos. Tai pranešė KT spaudos sekretorė Lina Kovalevska.

KT turi per mėnesį arba priimti sprendimą dėl bylos iškėlimo, arba atsisakyti tai daryti. Kitais, itin sudėtingais atvejais šis terminas pratęsiamas iki dviejų mėnesių.

Prašymą pasirašė 21 parlamentaras - visi "Naujojo laiko" frakcijos deputatai, Žaliųjų ir valstiečių sąjungos atstovas ir du susivienijimui "Tėvynei ir laisvei"/Judėjimas už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę atstovaujantys Seimo nariai.

Prašymo įteikėjai prašo pripažinti 2007 m. kovo 27 d. pasirašytą Latvijos ir Rusijos sienos sutartį neatitinkančia šalies Konstitucijos 3-iojo straipsnio, numatančio, kad tarptautinėmis sutartimis nustatytą Latvijos teritoriją sudaro Vidžemė, Latgala, Kuržemė ir Žiemgala, ir negaliojančia nuo pasirašymo dienos.