Populiarus Estijos politikas istorikas Martas Laaras iš anksto prieš oficialią rinkimų dieną balsuoja internetu. Estija – pirmoji pasaulyje šalis, kurioje galima išrinkti valdžią kompiuteriu. Bet diegiant informacines technologijas šioje šalyje yra daugiausia Europos Sąjungoje, lyginant pagal gyventojų skaičių, sėdinčiųjų kalėjimuose, užsikrėtusiųjų ŽIV, Estijoje trumpiausia vyrų gyvenimo trukmė.

Bet per rinkimų kampaniją kalbama ne apie tai. Valdančios Reformų partijos reklama žada sumažinti pajamų mokestį. Jos lyderis, premjeras Andrusas Ansipas sako, kad vyriausybė siekia iki 2015 metų paversti Estiją viena iš penkių turtingiausių Europos Sąjungos šalių.

Pernai ekonomikos augimas pasiekė 11,5 proc., ir tai, pasak analitikų, leidžia politinėms partijoms žarstyti dosnius pažadus, skirti daugiau lėšų vargingesniems. Tai labai svarbu, kai vis daugiau estų išvyksta ieškoti geresnio gyvenimo į senesnes ir turtingesnes Europos Sąjungos šalis.

Kita koalicijos partnerė – Centro partija – žada kelti valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir didinti pensijas. Šią partiją, kaip rodo apklausos, palaiko maždaug ketvirtadalis rinkėjų. Premjero Reformų partija – antroje vietoje, už ją žada balsuoti penktadalis rinkėjų, praneša LTV naujienų tarnyba.

Anot analitikų, nė viena Estijos vyriausybė prieš rinkimus nėra buvusi tokios geros padėties: opozicinės partijos atsilieka smarkiai – už jas pasirengę balsuoti maždaug 12 proc. rinkėjų.

Nors Estijos santykiai su Rusija paaštrėję dėl Talino pastangų iškelti nederamoje vietoje esantį paminklą sovietų kariui ir keliolikos po juo palaidotų karių palaikus, užsienio politika nevyrauja rinkimų kampanijoje. Dvi iš 11 į parlamentą siekiančių patekti partijų skelbiasi atstovaujančios etninių rusų interesams. Jos, kaip rodo apklausos, neturi šansų iškovoti vietų.

Daug rusų rinkėjų dėl socialiai orientuotos politinės programos pavyko į savo pusę patraukti Edgaro Savisaaro Centro partijai.