Rusijos, JAV, Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Tautų (JT) ketvertas susitiko Berlyne aptarti, kaip elgtis su naująja valdžios pasidalinimo vyriausybe, kurią suformuos islamistų "Hamas" ir prezidento Mahmoudo Abbaso "Fatah" partijos.

Kalbėdami su žiniasklaida po pustrečios valandos trukusio susitikimo tarpininkai pakartojo reikalavimą, kad Palestinos vyriausybė pasmerktų smurtą, pripažintų Izraelį ir gerbtų taikos sutartis.

Tačiau JAV valstybės sekretorės Condoleezza Rice komentarų tonas buvo griežtesnis nei jos kolegų iš Rusijos ir Europos. Tai atspindėjo didelį JAV nerimą dėl bendradarbiavimo su vyriausybe, kuriai priklauso "Hamas" kovotojų grupuotė.

"Kaip taip gali būti, kaip pradėti derybas dėl taikos, jei viena šalis nepripažįsta kitos šalies teisės egzistuoti", - klausė C.Rice, omenyje turėdama "Hamas" atsisakymą pripažinti Izraelį.

"Kaip taip gali būti, kaip kalbėsies apie taiką, kai viena šalis nesmerkia smurto", - pabrėžė ji.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas leido suprasti, jog gali pritarti švelnesnei pozicijai. Po susitikimo su M. Abbasu Londone jis teigė, jog su "nuovokiais" "Hamas" partijos nariai įmanoma pasiekti pažangą Artimuosiuose Rytuose.

Rusija nori, kad ketvertas paremtų koalicijos susitarimą, ir nutyli savo poziciją dėl paramos embargo, kuris buvo įvestas valdžią Palestinos savivaldoje perėmus "Hamas".

"Tikrai neturėtume kalbėti apie boikotą", - sakė Rusijos užsienio reiklų ministras Sergejus Lavrovas.

Kitos Europos vyriausybės taip pat, atrodo, palaiko švelnesnę liniją ir mano, jog koalicijos susitarimas, nutraukus susirėmimus tarp "Hamas" ir "Fatah" grupuočių, gali padėti išvengti pilietinio karo Palestinoje.

Europiečiai nerimauja, jog atsiribojimas nuo dar net nesuformuotos naujos vyriausybės, ką padarė Izraelis, gali susilpninti nuosaikųjį M. Abbasą ir sugriauti paskutines viltis atnaujinti taikos procesą.

M. Abbasas pradėjo turą po Europos sostines siekdamas paramos vienybės vyriausybei, penktadienį palestiniečių prezidentas susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

"Hamas" lyderis Khaledas Meshaal trečiadienį pradėjo panašią misiją apsilankydamas Kaire. Jis taip pat planuoja vizitą į Rusiją ir Iraną.