Pasak "Hamas" pareigūnų, per Izraelio raketos ataką žuvo kovotojų lyderis Salahas Shehada, koordinavęs "Hamas" veiklą Gazos Ruože, ir jo asmens sargybinis Zaheras Nassras.

Incidento metu taip pa žuvo S.Shehados žmona Leila ir duktė Ema.

Pareigūnų teigimu, iš bute, į kurį pataikė F-16 paleista raketa, buvusių keturių žmonių nieko neliko.

50 metų S.Shehada, kuris nuo 1984 iki 1998 metų sėdėjo Izraelio kalėjime, buvo vienas "Hamas" Gazos Ruože strategų ir šios radikalios grupuotės karinio sparno "Ezzedino al-Qassamo brigadų" įkūrėjas bei vadovas.

Šaltinis Izraelio armijoje sakė, kad S.Shehada, kuris buvo vienas labiausiai Izraelyje ieškomų palestiniečių, yra atsakingas už šimtus išpuolių prieš izraeliečius.

Per ataką taip pat žuvo vienuolika žmonių, tarp jų du kūdikiai, šeši vaikai ir trys suaugusieji, be to, 15 sužeistųjų būklė yra kritiška, sakė ligoninės šaltiniai. Jauniausiai atakos aukai buvo tik du mėnesiai.

Jie pridūrė, kad po griuvėsiais gali būti įkalinta daugiau žmonių.

"Tai mūsų žmonių žudynės", - pareiškė "Hamas" atstovas spaudai Abdel Azizas al-Rantissi.

Palestiniečių liudininkai sakė, kad Izraelio F-16 į centrinės Gazos Buradžo gyvenamąjį kvartalą atskrido netrukus prieš vidurnaktį ir paleido raketą, kuri sugriovė ar apgriovė penkis pastatus bei parduotuvę. Liudininkai sakė matę kelis lėktuvus F-16.

Pastatuose, kuriuose gyveno dešimtys šeimų, gelbėtojams sunku ieškoti išlikusių gyvų žmonių, nes dingus elektrai rajonas paskendo tamsoje.

"Hamas" antradienį prisiekė atkeršyti už civilius asmenis, žuvusius per šį oro smūgį, kurį nedelsdamos pasmerkė ir Jungtinės Tautos (JT).

Izraelis pirmadienio ataką apibūdino kaip savigynos priemonę prieš palestiniečių savižudžių išpuolius, tačiau Palestinos savivaldos kabineto ministras sakė, kad ši oro ataka sudavė smūgį viltims, kurias sužadino pastarosiomis savaitėmis atsinaujinę palestiniečių ir izraeliečių kontaktai.

JT ir ES kritikuoja Izraelį dėl taikių gyventojų žūties

Jungtinių Tautų vyriausiasis atstovas spaudai Fredas Eckhardas sakė, kad Izraelis yra teisiškai ir moraliai įpareigotas imtis visų priemonių, kad būtų išvengta nekaltų žmonių mirties.

"Paleisdamas raketą į daugiabutį namą jis akivaizdžiai to nepadarė, - sakė atstovas. - Generalinis sekretorius Kofi Annanas ragina Izraelio vyriausybę nutraukti tokius veiksmus ir elgtis taip, kad būtų visiškai laikomasi tarptautinių humanitarinių įstatymų".

Paprašytas pakomentuoti šį pareiškimą Izraelio Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gideonas Meiras pažymėjo, kad per palestiniečių išpuolius žūdavo izraeliečių vaikai.

"Tikrai tikiuosi, kad generalinis sekretorius supras, jog Izraelis veiksmų ėmėsi gindamasis, - sakė jis. - Tai buvo tikslus Izraelio smūgis iš oro žinomiems teroristams, atsakingiems už šimtus išpuolių prieš nekaltus izraeliečius, kurie buvo įvykdyti per pastaruosius kelerius metus".

Europos Sąjunga (ES) antradienį griežtai pasmerkė Izraelio oro ataką Gazoje ir pareiškė, kad ši operacija yra rimta kliūtis taikai ir susitaikymui regione.

"Aš griežta smerkiu nekaltų civilių gyventojų žūtį per praėjusio vakaro oro ataką Gazoje", - pareiškime teigė ES užsienio politikos koordinatorius Javieras Solana.

Europos Komisija taip pat pareiškė, jog ši ataka buvo "neproporcinga" ir negali būti pateisinta.

ES pirmininkaujančios Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris naujienų agentūrai "Ritzau" taip pat tvirtino, jog Izraelio oro smūgis yra "visiškai nepriimtinas".

Palestiniečių kabineto ministras Saebas Erekatas BBC sakė, kad ši ataka yra niekingas karo nusikaltimas, sudavęs smūgį taikos procesui.

"Mano nuomone, tai yra Sharono mėginimas torpeduoti visas pastangas, kuriomis siekiama atgaivinti taikos procesą", - pridūrė jis, turėdamas galvoje Izraelio premjerą Arielį Sharoną.

Tuo tarpu Izraelio ministras pirmininkas A.Sharonas pareiškė, jog oro smūgis, per kurį žuvo radikaliojo palestiniečių judėjimo "Hamas" karinio sparno vadovas, yra "didelė sėkmė", tačiau išreiškė apgailestavimą dėl 10 kitų palestiniečių žūties.

"Mes, žinoma, nesame suinteresuoti atakuoti civilius gyventojus ir visada apgailestaujame dėl nukentėjusių taikių gyventojų", - vyriausybės susitikime ekonomikos klausimais kabineto ministrams pareiškė A.Sharonas.

"Tačiau ši operacija, mano nuomone, yra viena iš didžiausių sėkmių ir, be abejo, reikalauja, kad mes visi būtume ypatingai budrūs (dėl galimų naujų "Hamas" atakų). Mes negalime eiti į jokį kompromisą su teroru. Teroras turi būti nugalėtas", - pridūrė jis.

Visuomeninis Izraelio radijas pranešė, jog A.Sharonas ir Izraelio gynybos ministras Binyaminas Ben Eliezeris "asmeniškai" leido surengti ataką prieš "Hamas" ginkluotojo sparno lyderį.

Protestai Gazoje

Gazos mieste į gatves išėjo šimtai "Hamas" šalininkų, kurie šaudė į orą ir skandavo: "Ar ilgai lauksime Qassamo keršto?"

Įpykusių palestiniečių minios taip pat rinkosi ir Gazos Ruožo Rafaho bei Chan Jūnio miestų gatvėse. Per kilusius palestiniečių kovotojų ir Izraelio kareivių susirėmimus buvo sužeista 10 palestiniečių, pranešė liudininkai ir ligoninių darbuotojai.

Aštuoni iš minėtų 10 žmonių buvo sužeisti per susirėmimą Rafahe, esančiame netoli Egipto sienos.

Nuo palestiniečių sukilimo pradžios Izraelio armija per savo likvidavimo operacijas, kurias palestiniečiai vadina nužudymais, nukovė dešimtis palestiniečių kovotojų.

1996 metais Izraelio kariškiams panaudojus sprogmenų prikimštą mobilųjį telefoną ir nukovus svarbiausią "Hamas" bombų gamintoją Yehiyą Ayyashą, žydų valstybėje kilo savižudžių kovotojų keršto išpuolių banga.

"Hamas" labai greitai atkeršys ir tai nebus tik viena (ataka)... Po šio nusikaltimo savo operacijomis taikysimės į izraeliečius net jų namuose", - kalbėdamas apie antradienio ataką sakė A.A. Rantissi.

"Už šias žudynes nebus išvengta bausmės", - antradienį išplatintame pareiškime įspėjo "Ezzedino al-Qassamo brigados". "Mes plėšysime sionistų kūnus į gabalus kiekviename restorane, kiekvienoje autobusų stotelėje, kiekviename autobuse", - teigė grupuotė, pažadėdama atkeršyti ir už S.Shehade žmonos bei dukters žūtį.

"Hamas" lyderis A.Yassinas kiek anksčiau antradienį taip pat pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

"Vien žodžiais nebegalime atsakyti į praėjusį vakarą Izraelio surengtas skerdynes, - Katare įsikūrusiai televizijai "Al-Jazeera" teigė A.Yassinas. - Tegul veiksmai kalba patys už save".

Pagal Izraelio "atrankinio likvidavimo" politiką kariškiai taikosi į palestiniečių kovotojus, įtariamus išpuoliais prieš Izraelį, ir jau nukovė beveik 100 palestiniečių. Šią strategiją griežtai kritikuoja tarptautinė bendrija ir Izraelio žmogaus teisių gynimo organizacijos.

Birželio 30 dieną Izraelio kariškiai nukovė "Ezzedino al-Qassamo brigadų" lyderį Vakarų Kranto šiaurėje esančiame Nabuluje Mahannadą Taherą.