Tęsdamas trijų dienų vizitą A.Kwasniewskis kartu su G.W.Bushu jo lėktuvu "Air Force One" skris į du Mičigano miestelius Ročesterį bei Troją. Čia abu prezidentai susitiks su Amerikos lenkų bendruomenių vadovais, kad sutvirtintų šiltus Jungtinių Valstijų ir buvusios komunistinės valstybės santykius.

Prezidentų apsilankymas taip pat gali sustiprinti G.W.Busho pozicijas tarp beveik 9 mln. amerikiečių, pripažįstančių lenkišką kilmę, kurie sudaro įtakingą grupę Vidurio vakarų regione.

Beveik 9 proc. Mičigano gyventojų yra lenkų palikuonys, o šį valstija gali turėti didelės įtakos G.W.Busho galimybėms būti perrinktam 2004 metų rinkimuose. Per 2000 metų rinkimus Mičigane jis pralaimėjo labai nedideliu skirtumu.

"Jums reikėtų išvažiuoti už Vašingtono, kad galėtumėte pajusti visą mūsų šalies įvairovę ir gyvenimo ritmą", - sakė kolegai G.W.Bushas per trečiadienį vykusią bendrą spaudos konferenciją.

"Pone prezidente, manau, kelionė jums patiks. Troja yra viena iš daugybės bendruomenių, be galo praturtinta Amerikos lenkų vertybių ir pasiekimų", - pridūrė G.W.Bushas.

A.Kwasniewskis tapo pirmuoju Lenkijos prezidentu nuo 1991 metų, atvykusiu į Vašingtoną valstybinio vizito. Tokia garbė jam suteikta už Lenkijos paramą kovoje su terorizmu bei aktyvų vaidmenį Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje, į kurią ji neseniai įstojo.

G.W.Bushas kolegai surengė ištaigingą sutikimo ceremoniją, derybas Ovaliniame kabinete, spaudos konferenciją bei iškilmingus valstybinius pietus. Šiltas sutikimas atspindėjo JAV pritarimą Lenkijos demokratinėms ir ekonominėms reformoms bei vaidmeniui NATO Aljanse.

Kreipęsis į A.Kwasniewskį "mano drauge", G.W.Bushas trečiadienį paskelbė, jog abi šalys stiprins bendradarbiavimą karinėje srityje, įskaitant mokymą, bendrą pasirengimą gynybai nuo branduolinių, cheminių ar biologinių ginklų bei specialiųjų pajėgų bendradarbiavimą.

Pirmoje plėtros bangoje po šaltoje karo, 1999 metais kartu su Čekija ir Vengrija prisijungusios prie NATO Lenkijos balsas turi įtakos Jungtinėse Valstijose, kurios pasisako už tolesnę plačią Aljanso plėtrą.

NATO plėtra

"Šiuo klausimu Lenkijos ir Amerikos pozicijos sutampa: mes manome, jog į NATO turi būti priimtos visos Europos demokratijos, pasirengusios dalytis NATO atsakomybe", - teigė G.W.Bushas.

"Mes siekiame, kad laisvė ir saugumas apimtų visą Europos žemyną, nuo Atlanto ir Viduržemio jūros iki Baltijos ir Juodųjų jūrų", - pridūrė jis, kartu galbūt užsimindamas, kiek norėtų plėsti Aljansą.

Manoma, kad per lapkričio mėnesį Prahoje numatomą NATO viršūnių susitikimą kvietimus prisijungti prie Aljanso gali gauti septynios šalys, labiausiai tikėtinos trys Baltijos šalys bei buvusi Jugoslavijos respublika Slovėnija.

Jungtinės Valstijos yra aiškiai leidusios suprasti, jog taip pat norėtų pakviesti Bulgariją bei Rumuniją. Tikėtina kandidate buvusi Slovakija kvietimo gali negauti, jei per rinkimus rugsėjo mėnesį į valdžią sugrįš nacionalistų vyriausybė, vadovaujama buvusio premjero Vladimiro Mečiaro.

A.Kwasniewskis gana aiškiai užsiminė, kad Prahoje paremtų visas septynias kandidates: "Čia būtų laukiamos Lietuva, Estija ir Latvija, mūsų draugai Slovakijoje, mūsų artimi partneriai iš Bulgarijos, Rumunijos bei Slovėnijos".

Manoma, jog šiame etape kvietimo į NATO Albanija bei Makedonija dar negaus.

Pasak JAV pareigūnų, vieni pagrindinių kriterijų narystei yra demokratinių ir ekonominių reformų įtvirtinimas šalyse, civilinės valdžios kontrolės kariškių atžvilgiu tvirtumas bei karinių pajėgų būklė.

Pompastiškas priėmimas

G.W.Bushas A.Kwasniewskiui patiesė raudoną kilimą, Baltųjų rūmų Pietų pievelėje surengęs iškilmingą sutikimo ceremoniją su pučiamųjų ir būgnų kariniu orkestru. Po jo sekė derybos Ovaliniame kabinete bei oficiali spaudos konferencija Rytų kabinete.

Išreiškiant didelę pagarbą A.Kwasniewskiui ir jo žmonai Jolantai tik antrą kartą per G.W.Busho kadenciją trečiadienio vakarą Baltuosiuose rūmuose buvo surengti ištaigingi oficialūs valstybiniai pietūs.

Svečiam buvo pateikti tik amerikiečių virtuvės patiekalai, įskaitant jūrinį ešerį, su pipirais rūkytą jautienos filė bei imbierinius migdolų ledus. Ragauti taip pat buvo patiekti tik amerikietiški vynai, tačiau vakarienės metu netrūko nedidelių akcentų, kaip Lenkijos vėliavos spalvas atitinkantis raudonos ir baltos spalvos apipavidalinimas bei po vakarienės pateikti pyragaičiai pagal seną lenkišką receptą, kad A.Kwasniewskis galėtų pasijusti kaip namuose.

Prieš tai, per spaudos konferenciją, G.W.Bushas sakė, jog norėtų, kad abi šalys stiprintų ekonominius ryšius, o Baltieji rūmai pranešė, kad kitais metais prekybos sekretorius Donas Evansas atvyks į Lenkiją spręsti nesutarimų dėl prekybos bei skatinti komercinius ryšius.

Abu lyderiai, kurie, pasak patarėjų, labai susidraugavo, kai G.W.Bushas su valstybiniu vizitu lankėsi Lenkijoje 2001 metų birželį, per pietus apsikeitė nuoširdžiais tostais už jų draugystę, bendrus ryšius ir įsipareigojimus kovoti su teroru, taip pat dosniomis vienas kito pagyromis.

G.W.Bushas sakė, jog jo vaizduotę įaudrino A.Kwasniewskio Rygos iniciatyva neleisti, kad "aksominė uždanga" padalytų Europą į šalis, kurios taps NATO ir Europos Sąjungos narėmis, ir tas, kurios neprisijungs.

Jis pavadino Lenkiją "brandžia demokratija, padėkojo jai už paramą kovoje su terorizmu bei pažymėjo, kad A.Kwasniewskio apsilankymas yra tik antrasis jo administracijos rengiamas valstybinis vizitas. Iki tol valstybinis priėmimas 2001 metų rugsėjį buvo surengtas tik Meksikos prezidentui Vincente Foxui.

A.Kwasniewskis pabrėžė, kad Lenkijos kariai tarnauja įvairiuose regionuose, nuo Balkanų iki Afganistano, bei išreiškė savo tautos pasiryžimą dalytis atsakomybę už Europos ir pasaulio saugumą, tvirtindamas, kad "Lenkija yra tvirta Jungtinių Valstijų sąjungininkė".