Po pirmųjų aukšto lygio Artimųjų Rytų "ketverto" konsultacijų nuo tada, kai birželio 24 dieną prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pakeitė politikos kursą, Jungtinės Valstijos liko vienos ginti savo pozicijų esminiais klausimais.

Europos Sąjungos, Rusijos, Jungtinių Tautų, Egipto, ir Jordanijos atstovai viešai paprieštaravo JAV valstybės sekretoriui Colinui Powellui (Kolinui Pauelui) dėl santykių su Y.Arafatu bei nuostatai, jog smurtas Artimuosiuose Rytuose baigsis jį nutraukus palestiniečiams.

C.Powello pirmininkaujamas "ketverto", į kurį dar įeina ES užsienio politikos koordinatorius Javieras Solana (Chavjeras Solana), Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas bei JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), susitikimas Niujorke buvo surengtas tikintis parengti darbo planą, kuris per trejus metus padėtų šalia Izraelio įkurti palestiniečių valstybę.

JAV pateikė gaires plano pertvarkyti palestiniečių saugumo pajėgas, tačiau paneigė J.Solanos spėjimą, kad per dvi savaites JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pasiųs misiją į Artimuosius Rytus.

"Šiame etape mes dar tik tariamės tarpusavyje ... Mes nuo to dar atsiliekame keliais žingsniais", - žurnalistams sakė aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

"Ketvertas" susitarė, jog rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje susitiks darbo grupė, kuri aptars ekonominę paramą palestiniečiams, o lyderiai dar kartą susitiks rugsėjo mėnesį, per JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

Tačiau vieši pareiškimai dėl Y.Arafato ir dėl palestiniečių bei Izraelio žingsnių išdėstymo parodė, jog europiečiai ir nuosaikieji arabai nepritaria G.W.Busho įsivaizdavimui, kaip užbaigti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

"Akivaizdu, jog mes numatome skirtingas taktikas, kaip elgtis su Arafatu", - teigė aukšto rango JAV pareigūnas. Skirtumai buvo itin ryškūs per dvi spaudos konferenciją - vieną po "ketverto" susitikimo Niujorko viešbutyje ir kitą po platesnio "ketverto" susitikimo su Egipto ir Jordanijos užsienio reikalų ministrais K.Annano rezidencijoje Niujorke.

"Mes visi turime savo pozicijas. JT vis dar pripažįsta pirmininką Arafatą ir mes toliau su juo palaikysime ryšius, kol palestiniečiai nenuspręs kitaip", - tvirtino K.Annanas.

"Tik palestiniečiai gali spręsti, kas turi būti jų lyderiai. Tai suvereni palestiniečių tautos teisė, - sakė I.Ivanovas. "Kalbant apie pirmininką Arafatą, jis yra teisėtai išrinktas Palestinos vadovas, ir kol jis vykdo šias pareigas mes toliau palaikysime su juo santykius", - pridūrė jis.

Šiuo metu ES pirmininkaujančios Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris (Peras Stigas Mioleris) sakė: "Greitai jie (palestiniečiai) rengia rinkimus ir po jų taps aišku, kas bus lyderis, tačiau, kad ir kas juo būtų, Europos Sąjunga su vadovu palaikys ryšius".